Hemgjort

Igår bakade jag bullar. Det blev vanilj och kanilj bullar. Super goda. Så igår kväll åt vi goda bullar med mjölk och te. Nu har vi en massa i frysen.

På kvällen gjorde vi hemgjord pizza. Vi fick båda vad vi ville ha. Johan åt tacopizza och jag "italiensk" med mozzarella, ruccola, oliver och parmesan. Super gott blev det och som tur var blev det rester så det blir pizza idag igen. Mums!

Utveckling

Matilda hon utvecklas och frodas. I vissa saker.

Hon kunde ta några steg själv förut men sen blev hon sjuk och allt försvann. Nu är hon jätte feg och rädd och börjar i stort sett att gråta och man släpper henne. Annars vägrar hon bara att sätta ner fötterna.

Hon har äntligen lärt sig hålla nappflaskan själv. När hon ligger klarar hon det men har inte bemästrat det sittande.

Vi försöker lära henne att äta själv. Första dagen doppade hon händerna i gröten men sen i munnen. Dagen efter doppade hon bara eller lekte med skedarna och inget hamnade i munnen. Men hon ska få kladda bäst hon vill på kvällarna eftersom det blir bad direkt efter.

Hon är lite lat vår tjej, ett drag från hennes pappa. Hon gör helst inte saker andra kan göra åt henne. Typ gå, äta/mata.

Ska lägga upp en bild på kladdisen sen.

Party party

Idag ska vi fira Matildas ettårsdag. Det är en dag för tidigt men det blev så i fall hennes farmor och farfar kunde komma upp. Nu kunde de inte det men vi ändrade inte dag ändå. Istället firas hon två dagar av oss.

Idag kommer mormor, morfar, morbror, moster, kusin och g:a mormor över på en fika. Till den har jag bakat en Snövit tårta. Hade tänkt göra en rosa prinsesstårta men hittade ingen rosa marsipan. Så istället en fyra lager Snövit innehållande blåbär/hallon, chokladmousse, vaniljgrädde, grädde och hyvlad vit choklad. Mums.

Husmorstips

Johan kallade mig husmor på skämt idag. Men jag ska ta det som en komplimang. Jag försöker agera mer husmoderligt nu.

Förutom tvätta, handla och laga mat försöker jag snappa upp saker till och i hemmet. Till exempel kan jag dela med mig av lite tips gällande diskmaskinen. Man kan tvätta så mycket mer än disk i den.

Idag tvättade jag Johans keps. Den blev ren och som ny. Man lägger den i översta korgen och tvättar med diskmedel. Då förstörs inte skärmen som den skulle göras i en tvättmaskin.

Jag tvättar Matildas badleksaker däri. Och små saker som plastleksaker kan man lägga i en tvättpåse till BH så de inte far runt.

Om man har plastblommor (snitt) kan de läggas i översta korgen och tvättas. De blir som nya och behåller formen.

Viktigt är att man alltid använder maskindiskmedel och inget annat!

Produktiv måndag

Idag var en produktiv dag. Vi gick upp vid halv tio. Sen hann vi med lunch, bad, vila, tvätta två maskiner och en två timmars promenad. Handla lite och sen göra en rotfruktsgryta till middag.

Klappa händerna

I helgen har Matilda lärt sig att klappa händerna. Om man ber henne att klappa eller klappar själv så gör hon det.

Hon klappar även när hon tycker hon är duktig vilket är så sött.

Nästa grej att lära henne blir att vinka. Återkommer när det sitter.

Matrecensent

Vi börjar introducera Matilda för vår mat. Än så länge har hon inte ätit en hel måltid av det vi äter men hon får smaka en massa olika saker.

Det som ligger på god sidan just nu är:
• svamprisotto
• potatismos med ärtor och torsk
• pannbiff med potatis och svampsås

Jag försöker laga husmanskost nu blandat med "kontinental" mat. Jag har en förhoppning om att Matilda ska vara uppväxt på hemlagad husmanskost. I alla fall så ofta det går. Det kommer nog inte bli hemrullade köttbullar så ofta men tex hemmagjorda fiskpinnar.

Sovmorgon

Igår var tanken först att hälsa på hos mormor och morfar. Men istället för det valde Matilda att sova i nästan två och en halv timma. Sen fick jag väcka henne. Då var klockan snart tre så vi packade våra väskor om vi skulle sova över där.

Väl där åt vi middag. Matilda fick smaka kyckling, ris och gräddsås. Inte det godaste någonsin men det gick ner.

Sen somnade hon fint men vaknade sen och vägrade somna om. Vid halv tio bestämde jag för att åka hem med henne. Fick till slut henne i säng vid elva.

Hon vaknade av när Johan kom hem vid fyra men somnade om.

Idag kom mormor och morfar och hämtade bustrollet vid åtta och tog hem henne till sig så vi fick sova ut. Oj så skönt det var. Sen städade vi innan vi hämtade hem henne igen.

Italiano

Risotton blev super god. Gjorde den på kantareller och champinjoner med kyckling och kantarell buljong.

Matilda gav den en tumme upp. Hon fick smaka två tuggor av mig och smackade. Tur att vår dotter älskar italiensk inspirera mat lika mycket som oss.

Ser fram emot vår framtida inspirationernas till Italien. Ser framför mig hur vi ska åka genom små byar och besöka charkuterier som i Solens mat. Behöver "bara" läsa på italienska tills dess.

Fredag den 13:e

Idag är det "otursdagen" men än så länge märks det inte. Istället har vi en lite piggare bebis här hemma. Hon har fortfarande feber men den är nere på 38 nu och hon är inte lika kokhet längre.

Nu ska vi äta lite lunch innan det blir vila och promenad. Jag måste till affären och köpa parmesan till risotton ikväll.

Dags igen

Igår kväll var Matilda svår att få att somna och mer kinkig än vanligt. Hon har låtit lite snuvig så jag trodde det var det som spökade.

Men vid midnatt vaknade hon kokhet, svettig och otröstlig. Hon hade drygt 39 graders feber. Efter en Alvedon, ny pyjamas och lite baddande med kall handduk lugnade hon till slut ner sig och kunde somna om.

Nu har hon "bara" drygt 38 graders feber men är fortfarande varm. Och kinkig. Stackars liten.

Hurricane

Johans nya smeknamn på Matilda är "Hurricane Tildis". Hon drar fram som en orkan och lämnar ett mindre kaos efter sig.

Så här såg det ut idag när hon fick vantarna på filmlådan.

Framsteg

Idag var vi på Öppna förskolan igen för första gången efter juluppehållet. Det var inte riktigt hennes dag idag. Men hon gillade att åka rutschkana och kan rackare mormor nu går upp i trappor.

Idag gick hon en massa steg. Rekordet är nog fortfarande åtta men nu kan hon gå, stanna och gå igen. Men bara om hon är fokuserad. Annars hamnar hon fram- eller baklänges. Hon är så stor nu, var tog den lilla bebisen vägen?!

Första steget

Idag har Johan varit hemma med oss. Så det blev en slapp förmiddag. Sen åkte vi till Ikea och shoppade loss och åt en sen lunch. Efter Ikea åkte vi vidare till Outlet där Johan shoppade och jag försökte söva en bångstyrig och övertrött liten tjej.

Idag har hon tagit sina första tultande steg. Hon klarade som mest fyra innan hon kastade sig i famnen på någon av oss eller "föll" sidledes. Stolta föräldrar hejade på med applåder och pussar.

Här tänder det

Matildas tänder poppar ut nu av bara farten. Hittills har hon fem tänder, tre nere och två (vampyrtänder) uppe. Men nu är framtänderna uppe på väg ut. Den ena bröt igenom i helgen och den andra kändes idag, den är inte helt igenom än men det känns lite vasst. Hon fick sin första i september så det har gått fort det här.

Matilda kryper nu nästan hela tiden, ibland ålar hon fortfarande framförallt om hon vill komma fram väldigt fort. Annars går hon runt hela tiden. En dag gick hon över golvet med stöd av gåstolen till en vägg. Sen gick hon fram och tillbaka längs köksluckorna och tillbaka och längs väggen igen. Hon står upp så gott som all vaken tid nu. Om hon inte tänker på det eller märker det kan hon stå själv (stilla) i upp till 20 sekunder. Hon har tagit ett eller två steg själv utan att tänka på det, men sen lutar hon sig bara framåt och tja faller, oftast in i någons famn.

Nu är det bara tre veckor kvar till hennes ettårsdag. Helt SJUKT. Var tog tiden vägen, då har jag varit hemma i ett helt år och det känns verkligen inte så. Snart ska jag tillbaka till jobbet och hon blir ett år. Kanske till och med att hon går tills dess. Hon är så stor nu, vår lilla prinsessbebis.



Länge sen

Nu var det länge sen jag uppdaterade, igen. Blir så när jag har en tanke att lägga upp en bild från datorn och så kommer jag inte in på datorn och sen har det gått för lång tid och tja så rullar det på.

Julen var underbar, en riktig familjehögtid. Trots tungt hjärta kunde vi mysa ihop och för första gången fira med både min och Johans familj på samma ställe. Önskar vi kan göra det oftare. Matilda och Agnes fick en massa fina presenter. Matilda tackar alla som gav henne julklappar. Hennes favorit hittills är hennes nya Bobby car. Än så länge går det för långsamt framåt när hon åker själv men hon börjar lära sig lite hur man gör.

Nyår firade vi bara vår lilla familj. Vi åt en tre rätters middag bestående av skagentoast, oxfilé med potatisgratäng och marängswiss. Mums. Matilda somnade vi åtta och vaknade någon gång men somnade om direkt. Så vi fick en hel kväll själva, första på länge. Vi såg X-men First class och gick och la oss vid 22. Jag kunde inte somna förrän efter 00 men Matilda och Johan sov rakt igenom alla raketer. Tur att hon är ett så urbant barn. ;)

Skönt med en kort vecka igen. Och i helgen ska vi mysa med familjen igen. Som jag ser fram emot det.


Det enorma julklappsberget. Helt sjukt mycket paket.


Titta på mig morfar. Tut tut.


Matilda och Rasmus gosar lite.

Joanne - Tvåbarnsmamma innan 30

RSS 2.0