Projekt: Somna själv

Vi har inlett ett nytt projekt, att somna själv. Det gäller båda barnen.

Matilda har länge blivit bortskämd med att somna in i famnen och har därför inte behövt lära sig att varva ner själv och somna in. Så jag har inlett en ny "rutin". Först äter hon välling i mitt knä sen lägger jag henne i sängen och bäddar ner henne. Om hon börjar sparka eller leka håller jag fysiskt fast henne tills hon slappnar av då släpper jag gradvis taget och vips så somnar hon. Tanken är att jag ska behöva göra mindre och minde varje kväll tills hon somnar helt själv genom att lägga sig stilla.

Johan har tagit tag i Oskar och att få honom att somna själv i vaggan. Han kan somna med flaskan i munnen så det är därifrån vi jobbar nu. Han äter det mesta i famnen, rapar och sen ner i liggdelen i vaggan och äta lite till. I med nappen och gunga. Tanken är precis som med Matilda att vi gör samma procedur varje kväll så han förhoppningsvis bara sen kan ta flaskan och somna på den.

Ser fram emot att kunna komma ut mer på kvällarna och träffa våra vänner. Men det är ju först möjligt om en kan få båda i säng själv.

Fotosession

Idag har jag haft en spontan fotosession med Oskar. Har mest tagit bilder med telefonen tidigare så nu åkte systemkameran fram. Med Matilda hade vi den framme hela tiden så att man alltid kunde fota med den plus att vi inte hade iphone då.

Nu kan vi inte ha kameran liggande framme utan att en liten tjej är där och pillar.

Här är några av bilderna, från telefonen.

Helt slut

Natten innebar som vanligt bara fyra timmars sömn plus en timme på morgonen. Så jag var trött redan då. Direkt efter lämningen gick jag hem och packade ihop mig och Oskar och åkte med mormor och morfar ut till landet.

Väl där skottade jag och mamma en massa snö på tomten och pappa skottade båttältet som kollapsat. Sen tog mamma hand om Oskar medan jag klättrade upp på altantaket och skottade där.

Det var länge sen jag var så fysiskt och mentalt utpumpad. Satt och vilade ögonen i bilen hem och skulle helst somna på stört men ingen tid att vila. Vi kom tillbaka vid halv tre så då var det bara att hämta dotter och hem och bråka med sonen.

När Johan kom hem visste jag inte om jag skulle kasta ut Oskar från balkongen eller om jag skulle hoppa själv. Han var trött men vägrade sova, hungrig med åt inte och behövde rapa med det kom ingen. Istället bara gnäll. Samtidigt som Matilda "rev" stället. Hade ingen tid att ordna middag så det fick bli en köpt pastasallad och baugette. Matilda åt min baugette, lite pasta och blodpudding.

Nu ska jag däcks i sängen och hålla tummarna för att jag och Oskar är sams i natt.

Instagram

I fredag passade jag på att gå till frisören. Det blev lite hastigt påtänkt när Johan bestämde sig för att vara hemma så jag fick en tid hos en trainee så det tog ganska lång tid. Är nöjd med längden men tycker att det kanske är lite rakt. Hade med kortet från Chicago som referens och ville återskapa den frisyren.

Skönt att fräscha till det och klippa mycket på våren så det är axellångt och fräscht till sommaren.

Följ mig och barnen i vår vardag på instagram joanne_ts (@joanne_ts).

Prinsessan Matilda

Matilda följde med mig till Ica maxi igår. Hon älskar det. Hon åkte i kundvagnen och sköter shop and go maskinen och äter gratis bananer.

Hon var så söt i sin röda kappa igår. Och ännu mer nu när hon börjar låta oss sätta upp tofsar och hårspännen. Hon brukar ta tofsen från mitt hår och vilja ha den uppsatt i sitt.

På maxi hittade jag guldfärgade papper som jag köpte. Sen gjorde vi kronor. Jag gjorde en liten först med resårband och imorse gjorde jag en större som passar hennes huvud perfekt. Hon är så söt i den.

Både igår och idag spenderade vi förmiddagen i lekparken i solen. Så härligt med solterapi.

Snart tillbaka

Oskar sover bra nu fram till tolv/ett på natten. Sen (på mitt pass) sover han inte lika bra. Och Matilda har börjat sova sämre. Vet inte om det beror på hennes hostmedicin Mollipect. Jag har läst att den innehåller lite efedrin som kan ge orolig sömn. Så nu ska vi en paus med den och se om det blir bättre.

Johan var hemma sjuk några dagar förra veckan men nu börjar vi komma tillbaka i gängorna igen. Barnen och jag är snuviga fortfarande men det är ju normal läge just nu.

Igår fyllde morfar år så idag ska vi åka och fika och fira honom. Men det blir utan morbror och hans familj eftersom Andreas och Anna åkte till NY igår för sin bröllopsresa.

3 månader

I måndags blev vår lille man 3 månader! Han är så stor nu och väl utvecklad.

I onsdags fick han sin första vaccinering och vägde och mätte. Nu är han 6,1 kg och 60,5 cm.

Idag märkte jag att han håller på att få sina första tänder i överkäken. Han är tidig med allt lillkillen. Han tippar från mage till rygg, är stadig i nacken och kan hålla upp huvudet och bröstet vid magläge och nu tänder. Var ska det sluta?!

Matilda älskar sin bror just nu. Han får massor av kramar och klappar på huvudet. Ibland ska hon "försvara" honom på dagis och knuffar bort de andra barnen och säger "Tildas". Det värmer mammahjärtat och vi njuter så länge friden håller i sig.

Sjukstuga

Natten var riktigt tuff. Jag sov inne hos Matilda som vaknade ofta på grund av sin hosta som gjorde att nappen åkte ur och halsen gör ont. Så det blev mycket klappande och säga "mamma är här hos dig" så somnade hon om.

Vid fyra bytte jag barn med Johan som hade Oskar. Oskar hostar också och är snuvig så han sover mer uselt än normalt. Så det var två riktigt slitna föräldrar idag. Och en trött tjej.

Den trötta tjejen fick vara hemma från dagis idag trots att hon inte hade feber. Tyckte hon kunde behöva en vilodag. Johan var också hemma idag vilket jag verkligen behövde. Förutom förkylningen jag bär på har jag idag haft sjuk huvudvärk och ont i magen. Plus att jag hade tid på MVC för att sätta in spiralen.

Vi turades om att sova lite under dagen och på eftermiddagen tog jag barnen ut till lekparken. Oskar sov gott i vagnen även hemma sen och Matilda och jag lekte ihop. Hon var som vanligt och feberfri så imorgon blir det dagis igen.

Tur det för då är det första vaccinationen för Oskar.

Snoriga familjen

Så var ännu en helg över. Jag är nöjd att jag klarade två dagar med barnen. Fredagen var jag själv men på lördagen var vi hos mormor och morfar nästan hela dagen. Sen sov Matilda kvar där på natten.

Johan var på gubbträff igår och kom hem vid ett på natten. Oturligt nog har Oskar blivit förkyld igen så det blev inte mycket sömn i natt.

Vi passade på att städa en massa innan vi åkte och hämtade underbara dottern. Så skönt.

Hon är rolig, hon somnar exemplariskt hos bommo och moffa. Inga brottningsmatcher, inget skrik och inga tårar.

Nu är Matilda och jag också förkylda igen. Nu är jag trött på vintern och vill ha vår. Hellre pollensnuva.

Aj, ska jag ge upp?

Nu har jag fått mjölkstockning, igen. Det är tredje gången. Det är inte så allvarligt att jag får feber eller så men har sjukt ont.

Vet inte om det kan förvärras av att Oskar har lite torsk (svampinfektion) i munnen.

Hade tänkt att helamma i alla fall till fyra månader om han tar smakportioner och gröt bra. Men nu vet jag inte riktigt om jag kommer orka det. Han skriker när jag lägger honom för att äta och suger dåligt så det varken gör till eller från för mina stackars bröst.

Det är både smidigt och osmidigt med ersättning.
+ alla kan ge honom mat
+ kan få mat överallt
+ behöver inte speciella amningskläder

- krävs en hel del packning
- går kanske miste om viktiga delar av immunförsvaret
- krångligt på natten och när man vill ge honom mat snabbt

Kook och Mee

Matilda fullkomligt älskar Jake och piraterna. Turligt nog köpte jag en Dvd med en massa avsnitt i födelsedagspresent. Den går varm nu.

Ikväll satt hon och skrattade åt Kook (kapten krok) och Mee (herr smee). Sen vid sovdags satt hon och sa Kook och Mee varpå jag fick säga att de vilade (sov) nu.

Sötaste ungen.

Present

Fick min present igår från Leilas general store. Blev en rosa ugnsform i emalj.

Tack älsklingen!

Kill me. Now

Idag är det s.k planeringsdag på dagis vilket innebär att det är stängt. Har bävat inför denna dag efter sjukveckan vi hade för en månad sen.

Det var tänkt att morfar skulle hjälpa till framförallt vid vilan men den stackarn har influensa.

Matilda vaknade kl 5 imorse. Härligt, INTE. Jag gick och la mig en timme men somnade såklart inte direkt. Så trött är bara förnamnet idag.

Förmiddagen spenderade vi på kyrkans öppna förskola. Matilda och två av hennes dagiskompisar var där tillsammans med en massa barn i olika åldrar. De flesta gåendes men några krypare och småsyskon.

Båda sov när jag kom dit men jag väckte henne och lekte en stund innan han vaknade. Sen lekte hon själv, åt mellis, hade sångstund, åt lunch och målade med vattenfärg.

Oskar somnade i liggdelen med overallen på så jag kunde fokusera på henne. Men sen slog tröttheten till. Bokstavligt. Matilda "ramlade" på kinden och tårarna sprutade sen kom några fler trötthetsolyckor. Vi skyndade hem och lyckades få henne i säng med protester medan Oskar snällt sov i vagnen.

Nu har jag stressätit lunch och väntar på att han ska vakna när som helst. Får se vad vi gör i eftermiddag.

Imorgon ska jag ha båda barnen hela dagen också. Johan har gubbträff (herrklubb) med sin kompisar så han försvinner på fm och kommer hem på natten. Matilda ska kanske sova hos morfar och mormor så han kan sova ut lite. Beror på hur morfar mår imorgon.

Glad Alla hjärtans dag

Idag pysslade de på dagis. Resultatet blev ett hjärta som Matilda är så stolt över.

https://cdn2.cdnme.se/1989825/7-3/pic_511d36a0e087c337fa537479.jpg" class="image">

Alla hjärtans vecka

Den här veckan har jag haft en liten "skäm bort min man med mat"-vecka. Det har blivit speciella middagar varje dag.

Måndag: Lasagne
Tisdag: helstekt fläskytterfilé, ris och sås
Onsdag: Tacopaj
Torsdag: Lax och ugnsrostade rotfrukter

Tycker han förtjänar mer än så men det är vad jag kan ge honom just nu.

Oj oj

Tiden bara flyger iväg känns det som. Dagarna går fort, fast de går långsamt samtidigt.

Jag lämnar vid nio, går hem och brukar kunna få vila en halvtimma sen mata och äta något själv. Sen göra något här hemma som att tvätta, laga mat etc. Helt plötsligt är klockan typ ett och det är dags att planera in amning så att Oskar ska vara mätt och nöjd vid hämtning vid tre. Efter det går vi beroende på väder till lekparken eller hem och busar. Vid sex kommer pappan hem och vi äter middag snabbt innan det är dags att byta om till pyjamas och natta barnen.

Men det är inte bara såhär tiden går fort. Helt plötsligt har Oskar blivit tre månader! Det känns som att det har gått så fort men ändå inte på något konstigt sätt. Det är som att det var en evighet sen han föddes och vi har drömt om detta, att han ska bli 3 mån för det var då Matilda flyttade in i egen säng och rum.

Det är så sjukt att tänka att om en månad börjar vi med gröt och smakportioner. Och att han redan är en så stadig liten grabb. Han är nästan helt stabil i huvudet. Han kastar det inte bakåt men orkar inte hålla nacken helt rak heller. Han gick från litet spädbarn till liten bebis på bara några dagar.

Innan jag vet ordet av kommer jag väl att ha en ettåring och en treåring här hemma. Känns konstigt att tänka så.

Nej

Matilda är verkligen inne i trots åldern nu. Allting är Nej och hon testar hela tiden gränserna.

Jag försöker vara konsekvent och ta fajten varje gång men ibland orkar jag bara inte bråka om allt. Vi brottas på morgonen och eftermiddagen för att få på overallen och vi brottas i säng.

Hon är envis som en åsna den lilla damen. När vi badar vägrar hon gå ur, i lekparken vägrar hon gå därifrån och här hemma ska vi leka så snart hon vill och med vad hon vill annars drar hon i oss och skrik-gråter. Hon äter på en minut sen ska vi leka eller titta på TV i soffan ihop. Men vi har börjat med att hon får pussla eller rita vid bordet medan vi äter klart, det funkar oftast.

Värt besväret

När man får ett leende av Oskar blir all sömnbrist helt plötsligt lite mindre akut.

Likadant är det när Matilda ger en spontan puss eller kram. Då försvinner all aggression som uppstått vid trotsen.

Tänk att så lite kan göra så mycket. Älskar verkligen min lilla familj.

Mys med vänner

På förmiddagen hade vi familjemys. Trots enorm trötthet åt vi frukost ihop. Sen packade vi ut oss på en promenad ner till lekparken vid sjön. Pappan hämtade paket på vägen. Det råkade visst vara ett till mig från Leilas General store där. Spännande.

Vädret var inte det skönaste. Det blåste kallt och snöade pyttesmå snöflingor så det kändes som tusen nålar i ansiktet. Väl hemma åt vi lunch och lekte lite innan jag brottade ner Matilda i säng.

På eftermiddagen träffade jag och Oskar upp Annelie för en fika på Cino. Oskar somnade på vägen dit så vi kunde prata i fred. De ska flytta i juni :( så det gäller att ses mycket nu. Hade hoppats att vi skulle spendera våran mammaledighet tillsammans.

Väl hemma väntade Frank och Sophie. Matilda var så uppspelt och visade alla sina leksaker och lekte massvis. Vi fikade lite, pratade massor och lekte. Frank ääälskar att leka med barn och Matilda skrattade så hon kiknade.

De gick vid sex så då blev det snabb middag för alla. Matilda fick blodpudding och vi pan pizza. Oskar stackarn var så övertrött att han bara skrek ut sin förtvivlan.

Lånar lite

Matilda lånar lite kläder från Oskar. Han fick lite större kläder i "present" och istället för att det ska ligga i en låda i ett år i väntan på att han ska växa får Matilda låna tröjan.

Vår lilla tjej passar i allt och klär sig gärna i kläder hon valt själv. Igår blev det rosa nattlinne, rosa H.K jeans, randig tröja och prickig solhatt. Men en skönhet klär ju i allt.

Idag fick hon prova pappas nya tröja. Den var aningens för stor. Knappt märkbart.


Härlig vinterdag

Eftersom Oskar fortfarande sover sådär går förmiddagarna åt till skiftsömn. Jag sov första skiftet till nio och sen efter en snabb frukost, matat Oskar och brottat ner Matilda i overallen så gick vi ut.

Är en härlig dag idag. Blåsten från igår är nästan helt borta och det är -1 grad. Även om jag verkligen längtar efter vår måste jag erkänna att en snötäckt Sverige är sjukt vackert, och barnvänligt. Pulkor högt och lågt.

Vi gick ner till sjön idag med lite bröd från förra helgen. Vi kastade lite men både jag och Matilda är lite rädda för gässen så det blev en snabbis när de började närma sig. Sen satt vi en stund och tittade på alla änderna och gick lite fram och tillbaka innan vi vände om för att gå hem och vila.

Såklart somnade madam två minuter hemifrån och var svårväckt. Nu börjar nästa brottningsmatch i sängen.

Ovillkorlig kärlek

Många pratar om ovillkorlig kärlek till sina barn. Men jag måste säga att jag även har förärats med ovillkorlig kärlek till min man.

Vi är ett team tillsammans som stöttar varandra och älskar varandra. Vi kan brusa upp och snäsa av den andra men så snart vi lugnat ner oss kan vi säga förlåt och förklara varför det hände.

Jag tycker vi kan kommunicera bra och vågar prata med varandra. Det tror jag är nyckeln till en sund relation. Framförallt när sömnen gör humöret surt och stubinen kort, då är det extra viktigt att förklara vad man känner och alltid säga hur mkt man håller av varandra.

I år har vi varit gifta i fyra år och tillsammans i sju. Och jag är minst lika förälskad nu som då. Om inte mer nu när jag ser hur fantastisk han är som pappa och make.

Det är en vecka tidigt med jag tror inte på att bara vara "romantisk" på en specifik dag. Istället tar jag hellre tillfället i akt och gör flera små saker i vardagen. Det kan vara allt från att göra ärenden till att laga favoritmaten eller ge en komplimang. Alla dagar är alla hjärtans dag enligt mig. Men jag har inget emot chokladen på den dagen. ❤

Dröm om sömn

Åh vad jag drömmer och längtar efter sömn. Innan Oskar blev sjuk var vi uppe i tre/fyra timmar åt gången på natten. Vilket var som att vara i himmelriket. Jag var nästan utvilad på morgonen och orkade ta mig för saker under dagen.

Nu, inte så mkt. Han sover ganska bra från 20-00 men sen en timma åt gången. Och då det tar nästan en timma att amma och natta om så blir det typ två Max tre timmar då. Suck.

Vet inte hur jag skulle klara det utan min underbara man som offrar sin egen sömn för mig. Han har honom till midnatt och sen går han upp vid fem/sex och låter mig sova en timma innan han gör sig i ordning för jobbet.

Chèvre pasta

Hade bestämt mig för pastasås idag men inte innehållet. Men en tur till Kötthallen gav mig lite inspiration.

Blev en pastasås med chèvre, bacon och tomat. Så himmelens gott. Hade inte så mkt ost i såsen eftersom Johan har lite svårt för smaken utan hade bara lite för smakens skull och sen hade jag på extra på min tallrik istället.

Chèvre, jag hade ca 50 gr
1 pkt bacon
1 vitlöksklyfta
3 dl matlagningsgrädde
1 stor tomat
1/2 tsk kycklingfond
Salt och peppar

Fräste bacon, tomat och pressad vitlök. Sen i med fonden och osten och kort därefter grädden. Fick stå och puttra ihop. Smakade av med salt och peppar. Serverade med tagliatelle.

Glädjens dag

Igår, 2 feb., var sannerligen en glädjens dag.

Min kära bror gifte sig med sin Anna. Ett vackert bröllop med strålande solsken och ljuv musik. Anna såg ut som en ängel vid altaren med de vackra lockarna och den vita klänningen när solen lös på hennes ansikte.

Men igår föddes även mitt kusinbarn. Så härligt med en till flicka i familjen. Välkommen "Felicia".

Joanne - Tvåbarnsmamma innan 30

RSS 2.0