MAM

Jag älskar MAMs produkter. Det var de första napparna Matilda gillade. Och även flaskorna. Och vi har fortsatt att använda dem till henne.

Nu har jag dem även till Oskar. Han har den minsta nappen just nu och deras baby flaskor.

Men har ett bra tips om man som jag gillar MAM nappen till flaskan. Den passar utmärkt till Philips Avent flaskan. Man brukar få den i gratis paket.

Tack vare det har vi nu fyra fungerande flaskor. Även om Oskar inte är så känslig. Han är ett matvrak och tar vad han får.

Brukar passa på att shoppa produkter på UnderBara Barn mässan då man får ta 2 st valfria för 100 kr. Sist köpte jag två flaskor, napp till Oskar, nappar till Matilda, och en ny napp till hennes Trainer flaska. Super bra.

Bild från MAMs sida.

Matilda älskar sina julklappar.

Matilda älskar sina julklappar. Idag har vi invigt kassaapparaten. Den är så rolig. Än så länge trycker hon bara på knapparna och stoppar i mynten. Men snart kan vi börja leka med varor och sånt.

Hon älskar även sin synt. Hon spelar på den och dansar runt runt tills hon blir snurrig. Idag testade hon även en göra yogaställningar till musiken.

Stål-Oskar

Idag sportade Oskar en av sina julklappar. Sin Stålmannen dräkt.

Nyårsmiddag à la småbarnsföräldrar

Vi får ingen direkt matro när en av oss måste ha Oskar i famnen eller springa fram och tillbaka och ge honom nappen.

Så idag blev det ingen trerätters middag eller något avancerat. Istället blev det kycklinglår med teriyakesås och ris. Matilda älskade teriyakesås och ris och åt tre portioner.

Stekte först kycklingen med salt och peppar. Sen penslade med teriyakesås på båda sidor och in i ugnen tills de var nästan klara. Då lite mer sås på och tog lite av skyn och spädde och reducerade till en sås. Mums.

Gott nytt år.

Nu är det mindre än 12 timmar tills det blir 2013.

Hoppas på ett år fyllt av första men också av annat smått och gott. Det kommer bli så mkt första-saker ändå med lille Oskar. Den första milstolpen närmar sig redan, hålla upp huvudet.

Det här året har varit ett underbart år på många sätt och vis. Vår fina dotter har utvecklats enormt och har charmat alla. Hon är numera en dagis tjej!

Vi har fått en son! Så underbart lyckligt lottad att ha två fina, friska barn och dessutom få en av varje.

Jag har fått lära känna nya kollegor som jag gör det roligt att vara på jobbet. Jag tänker ofta på dem, framförallt på Charlie när jag ser något roligt eller på hur jag saknar att få onödigt vetande serverat vid lunchbordet.

Ser verkligen fram emot att se vad 2013 har att bjuda på. Först på agendan blir det bröllop och sen planering av dop. Och snart kommer en tid utan graviditet och amning så jag kan få äta och dricka vad jag vill. Saknar verkligen julmust nu när jag inte bör dricka det. Får ta igen det vid midsommar. :)

Alla vägar går till BB

Idag efter vilan åkte vi till Bromma Blocks (BB). Vi skulle justera våra glasögon och köpa en ny kudde till Oskar eftersom Matilda vägrar dela med sig av sina två. Om tid fanns skulle jag kolla på en klänning på Oasis.

Matilda var rolig hos optikern. Hon tyckte jag såg konstig ut utan glasögon och tyckte jag skulle ta ett par från väggen. Haha. Sen gick hon och pappsen och satte sig i väntrummet och så skrek hon sitt mistlurs skrik efter mig.

Efter att ha betat av de första två grejerna ville Matilda åka rulltrappa ner vilket var tur för då sprang vi rakt in i Tomas och Annelie och stod och pratade med dem en massa. När vi skulle gå dök Jennie och Peter upp med Sigrid och så stod vi kvar en stund till. Så komiskt, Tomas var tvungen att ta en bild på oss alla eftersom vi aldrig har setts såhär förut. Inte ens när J och P bodde på denna sidan av stan.

Sen gick vi runt lite med Jennie och Peter innan vi skiljdes åt och jag köpte min klänning. Hittade en fin mörk lila knälång klänning jag kanske ska ha på bröllopet i februari. Har beställt en från England som jag ska prova också och bestämma mig sen.

Väl hemma skypade vi lite med farfar och farmor och sen mys i soffan innan läggdags. Nu ska mamman sova och pappan sitta med sin son.

God pastasås

Gjorde en god pasta sås idag på dijonsenap. Detta är räknat på två stora portioner och en liten barnportion.

1/2 tärnad liten zucchini
5 kvartade körsbärstomater
1 liten burk champinjoner eller färska
1 klyfta vitlök
5 dl matlagningsgrädde
1 1/2 tsk dijonsenap
Svampfond
Salt och peppar
1 paket bacon

Fräs svamp och bacon. Ha i zucchini och sist tomaterna. Häll i resten och låt koka ihop till tjockare konstisens. Servera med pasta och parmesan.

Gillar snabba och enkla middagar som ändå är goda. Zucchini är min nya favorit för att fylla ut och göra pastasåsen mer matig. Framförallt om den är vegetarisk.

Magknip


Lille Oskar lider fortfarande av magknip men vi har insett att det är en hungrig krabat denna lilla man. Han äter ersättning som en hel karl. Först ammar han och sen äter han ersättning för att bli ordentligt mätt. Då blir han nöjdare, men det är inte alltid magen blir gladare.

På annandagskvällen hade han super ont i magen och skrek hysteriskt i timtal. Jag tror att det till stor del berodde på kolsyran i all julmust jag njutit av. Vet att Matilda reagerade starkt på mycket kolsyra hon med. Så nu får jag inte njuta av det heller. Ingen kolsyra och minskat intag av lök/vitlök. Men snart så, när magen är redo igen. Med Matilda tog det ganska exakt tre månader innan hennes magonda försvann helt. Då blev hon som en annan bebis. Gick från att skrika mer eller mindre konstant till att kunna sitta lugnt för sig själv och filosofera. Hoppas på samma utveckling för honom. Han är en lite lugnare bebis överlag men han har inte ro att sitta själv i babysitter eller så i särskilt långa stunder.

Det är lite komiskt att han kan sova men så fort vi sätter oss vid matbordet eller jag säger åt familjen att maten är klar så vaknar han. Slår aldrig fel. Längtar tills vi kan sitta och äta i lugn och ro igen.

Stackars pappan rasar i vikt av detta. Visst är det vikt han ändå ville bli av med men ändå. Vi kallar det småbarnsdieten. Den går ut på att man aldrig får äta mer än en portion och den äts snabbt och däremellan springer och stressar vi mellan barnen. Mest jag som gör det senare. Pappan sitter helst med Oskar i soffan medan jag leker med Matilda.

Bara en vecka kvar

Ja som sagt en vecka kvar av denna lång ledighet. Har varit väldigt mysigt att få gosa med Matilda så mycket som möjligt men också sjukt krävande. Hon behöver aktivering, mental eller fysisk, för att bli tillräckligt trött för att somna. Och det har inte alltid varit lätt för hennes föräldrar att finna energin för att göra just det när lillebror håller oss vakna och hon själv vaknar alldeles för tidigt.

Men så kommer såna fina ögonblick när vi får se hennes utveckling, hur snäll hon är mot sin bror eller bara hur gullig hon är så glömmer jag hur jobbigt trotsig hon är eller hur krävande det är.

Hon försöker få uppmärksamhet på alla sätt och vis. Och det är ju ok men ibland riskerar hon sin egen hälsa som när hon står i soffan eller klättrar där hon inte bör och så.

Lexikon

Nu pratar vår lilla tjej mer och mer. Och vi börjar förstå henne mer nu. Mycket för att vi kan koppla ihop vad hon säger med vad hon pekar på/menar.

Här är ett litet lexikon.
Mamma - mamma, mamba
Pappa - pappa (mapa om hon menar oss båda och är effektiv)
Offa - morfar
Affa - farfar
Oa - mormor
Deas - morbror Andreas
Ao, ammo - farmor
Kar, skar - Oskar
Osie - Rosie

Sen kan hon en massa ord som plats, kittla, klia, mössa etc. Hon är som en liten diktator eller lejontämjare här hemma. Hon bestämmer var vi ska sitta, vad som ska göras, var saker ska vara och när vi ska stå upp och hoppa.

Vår lilla tjej är snart två år. Det är sjukt vad fort det har gått och snart säger vi nog detsamma om Oskar.

Bästa julklappen

Det är roligt att öppna julklappar med dessa små liv. Matilda blev nöjd efter en öppnad. Då fick hon sin kaffeservis som hon önskat sig. Sen lekte hon med den medan pappa öppnade vidare. Sen kom nästa favorit, plastdjuren, men när hon inte fick öppna lådan fick det vara. Och den sista favoriten blev en musik synt. Hon spelade och dansade och till och med Agnes dansade. (Den är inte uppackad än)

Här hemma är hon just nu galen i att leka med servisen och sin ladugård från Duplo. Den är som ett dockhus med gubbar, djur och rum. Man får leka med henne men inte ha några egna initiativ för då får man höra "mammaaa" med världens attityd.

Agnes stackare fick mest tråkiga mjuka paket och var dessutom så trött att nästan inget var roligt. Men det fanns ljusa stunder när morbror/pappa jagade tjejerna och när de jagade och klappade Rasmus och när hon fick låna Matildas iphone.

Tack för alla julklappar. Nu måste vi köpa större för att få plats haha.

Hej då

Idag vi vinkat hej då till farfar och farmor för den här gången. De har varit ett stort stöd och hjälp till med Matilda när hon vaknat vid fem och gått runt med Oskar när magen gör ont.

Matilda älskar sin farmor och farfar. Farfar leker roligt och farmor är bra på att natta.

Det blev lite "jobbigt" för oss med Oskar eftersom vi sov alla tre i sovrummet så den som skulle sova fick ingen klockren sömn. I vanliga fall är en av oss i vardagsrummet med honom men nu sov de där. Det var överkomligt med tanke på att det går att vila under dagen men ändå.

Nu är det slut..

Nu är julen slut i vårt hus. Det blev en liten jul för oss i år. Och helt prestigelös. Vi firade ihop med mina föräldrar och min mormor.

Mamma stod för all maten och vi för lokal och efterrätt. Det blev olika julgodis och saffranspannacotta.

Matilda var den enda som fick några julklappar idag. Hon fick ett Pingu pussel och ett Duplo lego safari för att hålla sig sysselsatt. Resten av julklapparna ska bytas på annandagen när vi firar julafton med farmor och farfar och morbror, moster och kusin Agnes.

Det blev en tidig kväll idag. Och snälla mormor och morfar tog med sig Matilda hem till sig så hon förhoppningsvis kan få sova ostört i natt. Hon behöver verkligen sömn för att orka tackla sin förkylning och förhoppningsvis slippa mer feber än de 38 hon hade imorse.

God jul på er alla. Och en god natt.

God jul

God jul alla.

Mina storslagna bakplaner gick i stöpet efter en sömnlös natt. Oskar är täppt och rinnig på samma gång men resultatet är detsamma. Han har svårt st andas och amma och sova.

Han väckte sin syster vid typ fyra tiden. Hon i sin tur höll sin far uppe i 1 1/2 timma. Sedan bytte jag av honom, fick henne i säng när Oskar vaknade igen. En timme senare var hon vaken igen.

Jag bytte av igen och tog en temp. på henne som visade 38. Härligt. Jul när det är som bäst - stressat och med sjuka barn.

Världens största tack till mina föräldrar som förbarmade sig över dottern så vi kunde sova i skift nu på förmiddagen. Nu kanske vi kan orka med en ny natt. Imorgon kommer förstärkningarna i form av farfar och farmor. Med sex vuxna på två barn, och sen åtta på tre, borde vi ju klara av det.

Så bakandet blev uppskjutet till imorgon. Men som sagt god jul. Och njut.

Bakdag

Idag, på självaste julafton, har jag en massa bankning att göra.

Jag ska göra saffranspannacotta med passionsfrukt, morotskaka, pepparkakskladdkaka och om vi köper ädelost pepparkaksgrissini med ädel- och färskostdip.

På mitt dessertbord står idag det ovanstående plus brända mandlar, tre sorters ischoklad, knäck, wienernougat, saffransbullar och pepparkaka.

Jag brukar ju alltid säga att desserten är det bästa med varje måltid. :)

God jul !

Tänk att det är julafton nu. Känns verkligen inte så.

Jag har noll julstämning och en massa stress. Inte enbart julrelaterad stress utan mer barnstress.

Idag var jag och barnen ute och lekte på förmiddagen. Vi började på bakgården men Matilda tröttnade snabbt på snökakor och Oskar på att stå stilla. Så vi hämtade pulkan och begav oss till lekplatsen i Tornparken och gungade. Matilda fick gå dit för att bränna energi och åka pulka hem, mest för att mina tår var frusna trots dubbla strumpor och kängor.

Hemma busade vi lite innan jag stekte pannkakor till henne och värmde tomatsoppa till mig och Johan.

Efter vilan åkte jag och barnen över till mormor och morfar så pappsen kunde städa ifred.

Väl hemma åt vi tacopizza, igen. Och sen passade jag och Matilda på att måla lite. Först på riktigt och sen på iphone. Hon är så haj på den där telefonen och älskar sin egna. Helt sjukt egentligen med en 2-åring med iphone4 men så blir det när mamma och pappa köper nya. ;)

Förkylning

Stackars lille killen är riktigt förkyld. Vet inte hur många dl koksalt som vi sprutat in i näsan på honom idag. Känns inte som vi gjort annat än att suga hans lilla näsa.

När han är lugn och sover märks inte så mycket för då andas han mer med munnen. Men när han är vaken eller i gränslandet då hörs det hur täppt och snorig han är. Ibland får han lite svårt att amma då är det skönt att han har enklare med flaskan så han får i sig maten ändå.

Hoppas det går över snabbt, för allas skull.

Julstök

Idag har vi varvat julstök med vanligt stök och ibland komplett kaos.

Att ha båda barnen hemma hela dagarna, varje dag är sjukt intensivt. Framförallt om man är själv med dem mer än en sekund.

Men vi har hunnit med lite grann idag. På förmiddagen var vi så sega. Jag och Matilda mös i soffan. Om jag slumrade till var hon snabbt där och väckte mig. På två timmar hann hon prova fyra par skor och en massa annat bus.

Medan barnen sov vid lunch gjorde jag brända mandlar. Hade "fel" typ av mandlar, skalade istället för oskalade, men blev gott ändå. Det försvann en hel del rakt ner i magen på oss innan locket kom på. Vi passade även på att sätta i julgransljusen medan båda sov. Precis när vi var klara vaknade hon.

Jag och Matilda hjälptes åt att klä granen. Även om Matilda missuppfattade lite och klädde grenen haha. När vi var klara började hon om och tog ner kulorna, flyttade runt dem och la några i sin ryggsäck. Nu ser vår gran väldigt rolig ut eftersom det bara finns kulor från mitten och uppåt och inga på botten halvan. Haha.

På eftermiddagen maraton sov Oskar. Så då kunde vi fokusera mycket på henne vilket var trevligt för alla.

Jag har griljerar skinkan, slagit in lite paket och myst med bästa dottern. Men vi tre var jag komplett slut och insåg att det var fem (!) timmar till sovdags. Gah, bara två veckor kvar.

Det knakar

Vår lille kille växer så det knakar. Vår BM på BVC trodde precis som vi att han inte blir helt mätt på bara amning så hon tyckte vi skulle fortsätta ge honom ersättning om han verkar hungrig. Skönt att få bekräftelse.

Han har vuxit en massa och snart lämnar han storlek 50! Helt sjukt vad det går fort. Han har en bit kvar men nu är han ute och skymtar med händer och fötter i sin overall i storlek 50. Vi har provat lite 56 och vissa är stora på bredden och några väldigt långa men annars så passar de bra.

Vi fick två stora bärkassar med pojkkläder från vänner till Hanke och Stina som jag börjat gå igenom. Det är fina kläder i nästan oanvänt skick. Jag har börjat tvätta första lasset och ska sedan sortera upp det storleksmässigt. Det mesta hittills är i 62.

Har inte helt bestämt vad jag ska göra med alla kläder som blir över efter både Matilda och Oskar. Vi kan inte spara allt i väntan på fler barn i familjen eller på barnbarn haha. Och kasta känns dumt men orkar jag stå och sälja på loppis eller ska det skänkas det är det som är dilemmat. För får man en 10 kr för varje plagg kommer man snabbt upp i lite pengar.

Vi försöker ge kläder till Agnes i tid så hon kan utnyttja dem men samtidigt har hon så mycket egna kläder. Svårt det där. Ska nog testa att lägga ut dem på Blocket eller Tradera sen när det finns tid att gå igenom och fota.

Men några plagg ska sparas för vår skull mest. Typ första plaggen barnen haft, fina kläder och handgjorda plagg. Så mycket minnen i vissa kläder.

Granen är här

Idag kom äntligen vår gran. Och jag menar kom för den blev levererad rakt ner i foten.

En kille på Johans jobb driver ett företag under juletiden där de säljer och kör ut julgranar. Vi hade i stort sett kunnat få detsamma genom att köpa samtidigt som resten av familjen då vi använder släpet.

Granen är så fin, stor och tät. Imorgon ska vi klä den. Och ha med Matildas fina kula hon gjort på dagis såklart. :)

Litet test

I natt gjorde vi ett litet experiment med Oskar och hans sömn.

Vid nio igår hade han en ordentlig skrikperiod. Så efter att ha ammats och fått ersättning och en ny blöja strippade jag honom till bara blöjan och satte på honom hans overall. Han älskar att ha overall på sig. Nästan direkt blev han lugnare. Efter ca 30 min i famnen la jag honom i ligginsatsen till Brio vagnen.

Där sov han 2 1/2 tim sedan åt han lite och somnade om i 2 tim. Så ett ganska lyckat experiment kan jag tycka.

Eftersom vi är "lediga" nu och för att datorn var så högljudd smög jag in i sängen. Så i natt fick vi ett smakprov på att sova ihop igen. I början var det svårt att somna men oj så mysigt.

1 månad

I söndags blev Oskar fyra veckor och idag blev han 1 månad på dagen.

Dagen till ära var vi på koll på BVC. Han väger nu 4160 gram och är 53,5 cm lång. Stora killen.

Jullov

Nu har vi jullov här hemma. Hämtade Matilda för sista gången det här året idag. Hon var så sjukt gullig när jag kom.

Alla barnen hade fått tofsar i håret, även pojkarna. Matilda kramade om sin favorit fröken Marie. Sen sprang hon fram till sin kompis Tell och kramade honom. Sen sin bästis Elle. Och sen körde hon kramkalas med nästan alla barnen. Så sjukt gulligt att se dem kramas. Hjärtat smälte! Hoppas på fler gånger så jag kan fota nästa gång. Men får inte lägga ut på bloggen men kan visa live om så önskas om jag lyckas.

Tröttsamt

Pratade med en annan mamma på dagis idag om fotona som togs på dagis. De hade fått hem sina för två veckor sedan men fått fel bilder. Våra har inte kommit alls. Så jag ringde och frågade var våra var och fick svaret att det inte fanns någon beställning trots att jag gjorde den via deras hemsida. Tröttsamt!

Förut beställde jag skal till telefonen och ville skicka tillbaka och mailade och anmälde retur via hemsidan men fick inget svar på att returen var registrerad. Så tröttsamt. Är trött på företag utan fungerande hemsidor och kundtjänster.

Nu väntar vi

Idag fick vi beskedet att det går vattkoppor på dagis. I lördags insjuknade två barn.

Inkubationstiden är 14-21 dagar men man smittar några dagar innan kopporna bryter ut och tills de torkat in.

Lite typiskt att det blir lagom till julen och att vi kanske inte kan fira med Agnes för att inte förstöra hennes inskolning. Men samtidigt är det dels skönt att få det gjort och framförallt om det kan bryta ut medan vi båda är hemma och kan ta hand om ett barn var.

Julgodis

Har gjort en massa julgodis men har en kvar. Hittills har jag gjort knäck, ischoklad och wienernougat. Nougaten blev supergod.

Härnäst ska jag göra brända mandlar. Fick mersmak efter marknaden. Det är så sjukt gott. Jag och Johan svepte en påse på bara någon minut. Mums!

Nedräkning

Jag och Johan har nedräkning till när vi kan få sova dels en natt men framförallt tillsammans i samma säng igen.

Som det är nu nattar vi Matilda sen tar han över Oskar så får jag gå och lägga mig. Vid 23 tiden byts vi av och Oskar sover med mig i sovrummet medan Johan sover på soffan och tar Matilda om hon vaknar på natten och när hon vaknar på morgonen.

Förra veckan fick hon för sig att vakna vid fem tiden vilket innebar en trött pappa och en trött mamma och dessutom en trött liten flicka.

Idag tog hela familjen sovmorgon. Matilda vaknade vid fyra och var ledsen sen sov hon till kvart över sju när jag väckte henne. Skönt när det händer. :)

Så underbar

Vår dotter är den underbaraste lilla personen som finns. Det finns inget mer fantastiskt än när hon ropar mamma och pappa. När hon ler det där underbara leendet med hela ansiktet och visar gluggen mellan tänderna.

Jag trodde aldrig att jag kunde älska någon så innerligt som jag gör henne. Och hennes pappa såklart. Men när hon föddes var jag så bortkopplad mentalt att jag inte kände någonting annat än ett sting av svartsjuka för hur pappan fick kontakt. Men efter två veckor ändrades det och nu klarar jag knappt av att gå in i hennes rum om hon sover borta för jag vill inte tänka på hur livet skulle vara utan henne.

Jag längtar tills det går att få kontakt med Oskar och få lära känna honom och älska honom på samma sätt.

Lite mys i kaoset

Idag hade de hunnit ploga ordentligt. Men vi tog det säkra kortet och lät Matilda åka pulka till dagis. Det var en liten tjej väldigt lycklig för.

Lillebror fick sitta i bärsele med dubbla lager kläder, overall, dubbla mössor och luva och en filt runt även fast det bara var -0. Tar inga chanser nu när han redan är snuvig.

Det är fint att se hur snälla medmänniskor det finns där ute. De är inte snälla mot mig men mot de med bilar. Har sett otaliga som hjälper varandra när bilarna sitter fast i modd och vallar. Så fint att det finns människor som bryr sig.

Helt sjukt

Det var Helt sjukt att hämta. Har aldrig varit såhär trött. Tog mig en timme att hämta idag. Övervägde att ta pulkan men han är lite för liten för att hänga i bärsele i kylan. Jag fick hänga mig i vagnen ibland och hade problem att bara komma ifrån vårt kvarter. Fick vända flera gånger för att det inte gick att gå framåt.

Fick gå omvägar för att ens hitta en väg att ta sig fram. Och alla är inte smarta nog att flytta sig från den lilla upptrampade stigen på trottoaren. Inga övergångsställen var plogade och det var ingen logik i vilka trottoarer som var det.

Men kunde ändå inte ta bilen. Flera bilar körde fast i vår korsning.

Hoppas de hinner ploga ordentligt till imorgon. Annars vet jag inte hur vi ska komma dit.

Mat mat mat

Jag vill laga en massa mat men har dålig inspiration. Idag fick jag för mig att göra kycklingklubbor med lår men när jag var på väg från affären kom jag på att jag borde ha köpt teriyakesås och lite grönsaker. Jobbigt.

Men istället fick de bli marinerade i grillolja och vitlök. Nu har de lagats nästan färdiga i ugnen och östs några gånger. Så nu får de vila någon timma innan det dags att göra klart dem. Till det blir det ris och fetaostsås.

Igår blev det korvstroganoff à la Warg. Med grillkorv och gulpaprika och zucchini.

Och i måndags lasagne. Den blev inte lika god som förra gången, antar att det var för att förra gången hade jag mer tid till smaksättningen. Det är svårare med en bebis som skriker i bakgrunden.

Passade på att baka lite igår. Det blev supergoda saffransbullar med mandelmassa i. Men testade en ny smaksättning i fyllningen. Hade i vaniljsocker och kardemumma. Kan inte beskriva hur löjligt gott det blev. Slurp!

Snökaos

Idag råder ett smärre snökaos. Trots att vår vagn är stor och har stora rejäla hjul var det svårt att ta sig fram idag. De hade plogat vissa trottoarer men inte övergångsställena.

Med andan i halsen kom jag äntligen fram till dagisgården. Där var det ganska lustigt. Jag har hållit mig på fötter i backarna men på plan mark försvann fötterna haha. Jag tryckte på vagnen men den rörde sig inte framåt men mina fötter bakåt så satt jag där på knä bakom i snön.

Skönt att vi har rejäl vagn, nära till dagis och att jag har broddar inbyggda i skorna. Och jag är så glad för mina skidhandskar och min varma vinterjacka.

Tävling

Gå in på Ellas inspirations blogg och tävla om presentkort hos Kakfateriet. Det har jag gjort! :)

http://ellasinspiration.se/2012/december/tavla-vinn-500-kr-hos-kakfaterietse.html

Förkyld

Vår lille kille har påbörjat sin första förkylning. Det låter så jobbigt för honom nu när han andas.

Försöker ge honom koksalt och suga näsan med nässugen. I förhållande till hans storlek är det litervis som kommer med ut.

Hoppas det stannar vid bara snuva. Det är jobbigt nog för honom och därmed jobbigt nog för oss.

Hur det är att ha två

Här kommer ett super långt inlägg. Brace yourself.

Jag får ganska ofta frågan hur det är med två små småbarn. Och ja det är jobbigt, men det kunde varit mycket värre.

Matilda är väldigt snäll mot honom men är som förväntat lite svartsjuk. Så ibland när jag ammar vill hon också upp i knät. Eller att jag ska resa mig och leka. Hon går fram till hans vagga och pekar att vi ska lägga honom där så hon får oss för sig själv.

Så fort han sover eller är lugn passar vi på att ge henne en massa uppmärksamhet och lektid. Och jag försöker sätta honom i bärsele ibland för att kunna leka med henne.

Men det är inte alltid lätt för henne att komma i andra rummet. Hon testar gränserna mycket mer nu och gör bus som hon vet att hon inte får för att få uppmärksamhet och hon vill bli buren mer nu. Men vi försöker att en av oss alltid ger henne tid och lek men det är ett pussel. Och oftast blir hon inte nöjd om inte båda kan vara med henne.

Det som är mest jobbigt är såklart sömnbristen. Vi delar lite på natten jag och Johan. Så han har Oskar från det att Matilda somnat vid 19-20 till 23/24. Så då får jag några timmar ostörd sömn. Sen har jag honom resten av natten och Johan är standby ifall Matilda skulle vakna. Hon vaknar väldigt sällan, enda gångerna är i stort sett när hon hostar mycket eller har mardrömmar. Men mardrömmarna har minskat markant sen hon började sova med nattlampa.

På dagarna försöker jag vila lite eller i alla fall ta det lugnt men han har inga fasta tider än och han har ganska mycket magknip just nu så jag kan lägga honom men så gråter han inom fem minuter. Plus att jag har en tidsgräns när hon ska hämtas. Och helst vill jag ha lite energi när jag är själv med dem båda.

Men jag har börjat lära mig små knep med honom. T ex att när vi ska iväg får han äta först och sedan ta lite flaska när han är påbyltad så han är riktigt mätt. Då sover han oftast som en stock i vagnen och bilen. Han älskar att åka bil och sitta i bilstolen och även vagnen. Ibland kan han sova i flera timmar där.

När det känns som jobbigast och vi inte räcker till så händer något som gör att vi orkar. Igår t ex så hjälpte Matilda mig vid blöjbytet. Först la hon alla hans kläder i vaggan men hämtade dem när jag bad henne. Sen "hjälpte" hon mig att klä på honom. Hon tycker han är lite konstig och läskig men verkar samtidigt väldigt stolt över honom och är snäll. Hon ger honom nappen eftersom hon själv vet hur mysigt det är med den. I början kastade hon den mot honom för att slippa röra vid honom men nu går hon nära och försöker stoppa in den i munnen. Eller ger den till mig om hon inte orkar.

Så sammanfattningsvis så är det jobbigt och kräver en hel del att ha två barn som dessutom är så täta i ålder. Men när det är bra är det väldigt bra.

Mellan oss föräldrar är det bra trots att vi inte har mycket tid ihop längre eftersom jag lägger mig tidigt. Men vi försöker hitta små stunder för att bara ge varandra en kram eller puss och uppskattning. Det är så skönt att vi har en trygg relation nu där vi kan snäsa av varandra eller inte ha tid för varandra och sen bara säga förlåt och prata om vad som helst och växa med det.

Jag älskar min man och mina barn. Hade inte kunnat få det bättre om jag ens försökte.

Mjölkstockning

Natten till igår fick jag mjölkstockning. Jag fick inte det med Matilda. Kom nära någon gång men aldrig så det gjorde ont.

Oskar sov i min famn på natten och när han väl somnade själv i vaggan kunde jag knappt sova för det gjorde ont att ligga ner. När jag gick upp sen på morgonen bultade det och värst när jag böjde mig framåt.

Så hela dagen igår gick ut på att få honom att äta en massa. Och när han inte åt pumpa.

Men det har gett resultat. Det riktigt onda har släppt. Det är ömt fortfarande men det bultar inte längre. Så skönt.

Pulka och aj aj

I förmiddags gick vi ut och åkte pulka. Båda barnen somnade i vagnen men vi väckte Matilda för att hon skulle kunna sova middag hemma sen.

Hon älskar att åka pulka. Men det var inte tillräckligt med glid så vi fick springa nerför med henne. Oj oj vad otränade vi är. Vi körde varannan runda upp och ner.

Sen gick vi förbi lekparken på vägen hem. Hon gungade lite och sen skulle hon gå vidare när hon snubblade i snön och slog pannan i gungställningen. Stackarn fick en stor blå bula i pannan.

Sen snubblade hon ännu en gång hemma. Det är inte riktigt hennes dag idag. Men hon är sig själv, åt och sover nu så förhoppningsvis inget mer än en bula.

Fin fin vinterdag med -8 grader och blå himmel och sol.

Men skjut på då!

Lugnet före stormen.

Vinterland

Nu har vi fått ett fint vinterland. Ligger ca 1 dm snö. Och trädens grenar är täckta och ser så himla fina ut.

Idag på förmiddagen bakade jag och Matilda lite pepparkakor. Hon stansade och medan jag flyttade dem till plåten passade hon på att äta deg. Bustroll. Vi ska baka fler men det fanns inte mer tid innan vi skulle ha tvättstugan.

Matilda är så hjälpsam där nere och kör runt trådkorgen och sopar. Plockar tvätt och stänger luckor. Hon älskar även att springa i källaren fram till tvättstugan.

Efter en mycket kort vila pga hosta åkte vi över till mormor och morfar för att hämta hennes pulka. Då klockan redan var mycket stannade vi där och morfar och pappsen lekte med henne ute på tomten. Hon var ett enda stort leende. Imorgon ska vi gå ut och åka i backen.

Joanne - Tvåbarnsmamma innan 30

RSS 2.0