5 månader

Idag blir vår underbara lilla tjej 5 månader - det är sjukt så fort tiden har gått. Och hon utvecklas verkligen hela tiden.

Den här månaden har hon:
* börjat äta gröt
* börjat äta smakportioner
* lärt sig greppa saker med händerna
* hittat sina tår och tar tag i dem
* lärt sig tycka om vatten - hon älskar att dricka ur sin pipmugg
* lärt sig dricka ur flaska igen

Nu kan hon:
* gurgla
* "prata" ännu mer
* stå själv lutad mot soffans ryggstöd
* sitta själv korta stunder
* hålla upp huvudet i magläge längre stunder
* sitta själv i hörnet på soffan och plocka med saker på armstödet

Hon är så fantastisk vår underbara tjej.
Pappa spelar fint tycker Matilda


Stora tjejen

Nu är vår stora tjej uppe i 6,4 kg och 62,5 cm. Hon är stora tjejen nu.

För att kunna följa hennes kurva bättre har jag laddat ner en app till telefonen där man kan se samma kurvor som hos BM. Så himla spännande att följa hennes framsteg.

Magtrubbel

Nu när Matilda äter smakportioner och gröt blir hennes mage trögare. Det resulterade i att hon blev lite förstoppad och i två nätter har hon vaknat oftare än vanligt och ibland varit väldigt ledsen. Vilket gick över om hon kunde fisa. Så jag tog upp det igår med BM och fick ok på att ge henne katrinplommonpuré, vilket jag haft hemma sen vi köpte gröten.

Så igår fick hon katrinplommon både efter smakisen och efter gröten. Sen på kvällen satte jag henne i "bajsställningen" och hon kämpade så hon var röd i ansiktet men till slut kom det ut lite. Sen kom det ut lite till vid nattamningen så förhoppningsvis är magen bra igen nu. Det sliter i hjärtat att se henne kämpa så och att hon var så förtvivlad av gaserna och förstoppningen.

Vaccinering

Vår lilla tjej var en sann kämpe igår. Hon var så glad innan och charmade BM totalt. Hon sa ingenting efter den första sprutan. Men den andra gjorde ondare och då grät hon ordentligt. BM blåste såpbubblor för att göra henne på bättre humör och efter ett tag avtog gråtandet så att jag kunde lägga henne på skötbordet där hon fick syn på mobilen - som innehöll gula färger. Så då blev hon glad igen.

På väg därifrån somnade hon i vagnen så jag gick en promenad för att låta henne sova. Väl hemma blev det mat och mer sömn. Hon var lite kinkig på eftermiddagen men det blev bättre efter lite sömn i min famn.

Vaccinering

Nu ska vi iväg till BVC för att få en ny vaccinspruta och även ta lite nya mått på Tildisen. Vågen här hemma visade på över 6 kg och hennes längd uppskattade vi till 64 cm så ska bli intressant och se hur det ser ut och om hon följer sin kurva igen.

Återkommer om hur det gick sen.

Semester

Vi var på semester och hälsade på alla nere på Hasslö så här är lite bilder från det.


Matilda i famnen på gammelfarmor


Matilda i famnen på Erik.

Veckan som gått

I veckan som gick har vi gjort detta:

Vi hade mammaträff i tisdags och satt hela dagen i Marabouparken. Det var mysigt men lite kallt. Tur att Matilda var snäll nog och delade med sig av en av sina filtar. Matilda älskar andra barn och bebisar och försökte få kontakt med sina nya vänner. Den enda som intresserade sig var Tillie som blev lika exalterad. Hon försökte även med Wilmer men han var mer svårflörtad.

I onsdags umgick vi med Caro och Liv hemma hos dem i Huvudsta. Sen åkte vi till Sumpan för tjejfika med Jennie, Sophie och Ankie på Cino. Caro och Liv fick gå tidigt men vi andra satt kvar ett tag. Matilda var så duktig och drack ersättning ur flaskan.

I torsdags var vi själva och tvättade och handlade och så. Och likaså i fredags, då passade jag även på att baka lite goda kokostoppar. Det var sjukt länge sen jag åt såna och mums så gott och enkelt.

I lördags var jag och Matilda i Marabouparken med Ankie och tog en massa porträttbilder på oss två. Blev jättefint kort, lite över 700 stycken på två timmar haha. Sen på kvällen åkte vi hem till Ankie och Ted och åt räkor och spelade TP på Xbox. Väldigt kul tyckte även Matilda som vägrade somna så halv tio fick vi kasta in handduken och åka hem och natta henne.

I söndags städade vi klart lägenheten och gjorde en jordgubbstårta. Vi stod även och kokade och puréade en massa till lilltjejen så nu är frysen påfylld igen.


Sigge och Wilmer, de är båda tre dagar yngre än Matilda.


Matilda och Tillie, som är två veckor äldre.


En trött Tildis tar en tupplur i vagnen.

Ny smak

Nu har Matilda provat på morot, potatis och idag gröna ärtor. Potatis var inte gott men i jämförelse med morot var det supergott. Så för att få henne att äta moroten har jag blandat den med potatispuré.

Imorse kokade vi nya smakisar i form av gröna ärtor, palsternacka och mer potatis. Sen fick en isbit ärtor att smaka på för första gången och det var gott. Hon åt upp allt så två tummar upp för ärtor.

Smakportion

Igår fick Matilda sin första smakportion potatis. Vi kokade en potatis och körde den sen i pressen innan den mosades med bröstmjölk. I första portionen var det inte så mycket mjölk. Resterna frös jag in med mer mjölk i isbitar.

Hon tyckte inte att det var så gott. Hon gapade stort för att hon trodde att det var gröt men fick en dålig överraskning varje gång och grimaserade.

Idag tog jag fram en isbit och värme till henne. Det var godare idag, kan vara för att det var mer mjölk i. Så till imorgon har jag tagit fram två isbitar.

Sen får det bli morot, för det har vi hemma.

Mysig dag

Idag har vi umgåtts med Camilla och Karin från jobbet. Vi möttes upp efter lunch och gick till Mälarpaviljonen och sen tog jag och Camilla en promenad längs Norr- och Södermälarstrand.

Det var kul att komma ut till stan och träffa dem igen. Hoppas på fler gånger.

Minisemester

Nu har vi kommit hem från vår minisemester i Blekinge. Vi passade på att åka ner och hälsa på farmor och farfar nu när det var en massa röda dagar. Vi inledde ledigheten ute på Koludden med moster, morbror och de andra.

Vi har haft det underbart med god mat och glatt sällskap. Och Matilda har skött sig bra även om hon haft svårt att sova längre än till sju pga det blev ljust i rummet.

Joanne - Tvåbarnsmamma innan 30

RSS 2.0