Vad är det här?

Vad är det med Valborg och midsommar? Alltid svinkallt och dåligt väder. Idag tog nästan priset. Först duggade det med sol på himlen, sen kom snöblandat regn. Suck. Nu skiner solen igen men det blåser och är kallt. Men nu är det dags för sömn här och ingen brasa.

Det är något speciellt med oss och vår tajming. Någon av oss blir alltid sjuk varje ledighet. Sist var det magsjuka och nu har Johan antagligen influensa med 39,5 graders feber och jag har ont i halsen. Jag hoppas att det stannar vid ont i halsen för mig, har ju tagit sprutan.

Hoppas vi kan hålla oss friska nästa vecka när vi ska neråt och hälsa på farmor och farfar. Vi längtar efter lite avlastning, mys och skoj ute i majvädret.

Tripp till VC

Imorse gick vi till vårdcentralen med Matilda. Hon har haft gul "gegga" i ögonen hela veckan och det har inte gått över.

Läkaren bekräftade vad jag trodde, ögoninflammation. Så nu har vi fått en salva utskriven som hon ska få två gånger om dagen. Hoppas det går över fort.

Hon har inte lidit av det, inte kliat eller så som tur är.

Rulltrappor = skoj

Idag i BB fick Matilda prova att åka rulltrappa. Jag höll henne i handen och hjälpte henne på och av men hon tyckte det var kul.

Hon skojade lite om att det var svajigt och var ibland ofokuserad vid avstigningen men inga tecken på rädsla än. Undrar när den kommer, om den kommer. Har ju sett ett antal barn som inte vågar gå på den.

Älskar min lilla dotter. Hon backar inte för att prova nya saker. Hon är både flickig och älskar dans och musik, och rosa. Men samtidigt är hon pojkig och gillar bollar, skruva med verktyg och blått. Hon är perfekt helt enkelt. Och ja, det är helt subjektivt. ❤

Gladaste pappagrisen

Oskar är en riktig pappagris. Han fullkomligt älskar sin pappa.

Han vrider nästan huvudet ur led för att hålla blicken på honom när han går förbi. Han har ju inte fattat än att det går att vrida huvudet i sidled så han försöker bryta nacken bakåt för att se var han tar vägen.

Varje gång han ser sin pappa blir han ett enda stort leende. Ikväll satt jag med honom på golvet och skulle sätta på pyjamas så han fick sitta upp en stund medan jag ordnade. Då fick han syn på pappa sin och skrattade av lycka. Söta ungen.

Tur att han har vett att vara söt och glad på dagarna när han är så jobbig på nätterna.

Peppar peppar har han sovit bättre på pappas (såklart!) pass dvs från 19-24. Sen har han fått lite mat, vi försöker ta bort det målet men det går sådär, och sover ibland någon timme sen är han vaken en gång i timmen resten av natten. Suck!

Mys mys mys

Idag var det soligt på förmiddagen men något svalare och mer blåst, igen. Jag och barnen var ute en stund på förmiddagen.

Gungorna var upptagna ett bra tag så det blev att vänta. Sen såg Matilda sin kompis Theo från dagis men vågade inte riktigt gå fram. Hon hoppade fram men typ en meter ifrån fegade hon ur. De gungade bredvid varandra sen en stund utan att bry sig om varandra.

Matilda var lite gnällig och trött och valde själv att gå hem efter att ha gnuggat ögonen några gånger. Väl hemma blev det lite bus och tårar innan hon till slut somnade.

Pappan smet iväg och spelade fotboll med vännerna så jag stannade hemma med barnen. Oskar sov en stund och Matilda i 2 1/2 timma.

Sen blev mer mulet så vi gick inte ut mer. Men jag och Matilda tog en snabb tur till Bromma Blocks för jag behövde hämta nya linser jag ska prova. Hade tänkt köpa mer såpbubblor på CO men det fanns inga. Istället blev det en stor plastboll (en till!) och modellera. Leran tänkte vi ta med på resan och semestern så vi har något att göra vid dåligt väder förutom Tv.

Idag visade vi "riktiga" Pippi för Matilda. Hon tyckte det var bra. Hon var inte fängslad men ville ha det på. Ett steg närmare Vimmerby.

Inte utan min ugn

Den här helgen har vi gjort mycket mat i ugnen.

I fredag gjorde jag ugnsbakad lax med "Philadelphia" ost med vitlök och örter. Till det hemgjorda pommes frittes och lime aioli.

Igår åt vi ugngrillad fläskkarré med ris och brunsås. Fläsket hoppade in i ugnen vid sju och stod i 100 grader till kl 12 då höjde jag upp graderna till 180 grader i en timme till. Köttet var så saftigt och mört, mums! Såsen gjorde jag på skyn och mörk oxbuljong och matlagningsgrädde.

Idag blir det kyckling med fetaost. Har inte bestämt om det blir en gryta eller om jag ska stoppa den med fetaost. Men gott vilket som.

Härlig dag

Igår spenderade vi nästan hela dagen ute i det fina vädret.

Först var vi ute i lekparken och lekte medan Oskar sov i vagnen. Matilda lekte med bubblor, åkte kana och gick på upptäcktsfärd.

Sen gick vi hem och åt lunch och sov middag. Efter det gjorde jag iordning en picnic med baugette, bullar mm och så begav vi oss ut till Marabouparken. Vi hade med oss såpbubblor sov vi blåste och gick på promenader runt i skift medan den andra satt på filten med Oskar. Sen somnade han i vagnen.

En helt underbar familjedag. Hoppas på flera likadana.

Ny säng

Hittade en jättefin växasäng på Erikshjälpen till Matilda. Den är solid i vitlaserat trä med ganska höga kanter på långsidan och ännu högre på kortsidan.

Den är utan madrass så vi ska ge oss ut och köpa en madrass och tvätta av sängen ordentligt innan hon får den. Sen ska vi ställa upp höjden på spjälsängen så Oskar kan ta den.

Ska bli spännande och se om vi kommer ha en liten tjej springandes uppe om nätterna och om hon går upp själv på morgonen. Nu i och med att spjälsängen är intakt ställer hon sig i fotändan och ropar på pappa, eftersom han oftast hämtar henne, tills han kommer. Sen går de ut i köket och gör välling och dricker den i soffan tillsammans. Sen ligger de där och myser bredvid varandra. Så som sagt spännande och se om hon kommer upp själv och väcker pappa eller mig eller om hon stannar i sängen ändå av ren lathet.

Ska lägga upp en bild när sängen är på plats. Har en liten dröm om att orka sy ett lapptäcke som överkast till henne. Men det stannar nog vid dröm skulle jag gissa.

Stora pojken

Glömde skriva en sak i Oskars fem månaders inlägg. Det var att vi var på kontroll och vaccination i måndags.

Vaccinationen gick bra. Han grät precis när sprutan gavs men lugnade sig ganska fort. Men sen dess har han en hård bula bredvid ena "hålet" men verkar inte vara ömt. Matilda reagerade inte nämnvärt på första sprutan men grät ofta lite på den andra, de första tre vaccinationerna ges i två sprutor en i vardera lår.

Våran lilla Oskar är stor. Han väger nu 7,5 kg och är 68 cm lång. Matilda var motsvarande storlek vid 7 1/2 månad. Så han verkligen större än vad hon var, vilket syns på knubbet om inte annat. Hon var ganska långt under medel på vikten, men följde sin kurva, men närmare medel på längden och han är på medel på vikt och något något över medel på längden, tack pappa.

Ska verkligen bli spännande och se hur långa våra barn blir med tanke på hur mycket jag och Johan varierar i längd. Jag på 160 och han på 190, det kan bli precis hursomhelst.

Underbara unge

Matilda är helt fantastisk. Hon är nästan alltid glad, hon backar inte för något, hälsar på allt och alla och är så sjukt gosig.

Jag får oftast en puss vid lämning och en stoor kram vid hämtning. Hon kramar gärna sina "fröknar" också.

Hon tycker om att mysa i soffan. Vi ligger bredvid varandra på varsin kudde och ibland under täcke och myser. Annars sitter hon gärna bredvid eller i knät.

På kvällarna, när pappa kommit hem, är hon oftast lite gnälligare och frågar efter napp och filt.

Hennes favoriter och vad hon gör just nu:
* Pippi Långstrump, tecknade versionen är den enda hon sett men hon älskar sången från riktiga Pippi.

* Jake är nr 1 på Disney följt av Dr McStuffins och Zou. På morgonen kollar vi ofta på bollibompa och där är Nicke nyfiken en favorit.

* Färgerna blå och rosa. På morgonen vill hon helst ha den blåa skålen och finns inte den vill hon ha rosa. Finns ingen spelar det ingen roll.

* Hon älskar kläder och provar gärna nya och väljer ofta själv ur garderoben vad hon ska ha på sig. Det 9/10 gånger blir det jeans.

* Hon kan sätta på sig byxorna och tumvantar själv nu. Hon försöker ibland med de andra kläderna med det går inte så bra.

* Hon är fortfarande galen i att sparka boll och har blivit riktigt bra på det. Nu ställer hon upp sig rätt till bollen och flyttar sig om det behövs.

* Hon äter oftast med gaffel nu och äter alltid med skeden åt rätt håll. Hon kan dricka ur mugg utan lock.

* Hon pratar mycket nu. När hon blir exalterad blir det bebis språk med googelgoo och så men oftast går det att förstå vad hon säger eller lista ut det genom ett sammanhang. Hon försöker säga namn men det går sådär. Agnes heter Assel, Oskar - Gocka, Molly - Lelle etc.

* Hon tycker om att ha tofsar nu och låter dem sitta i hela dagarna. De sätter om den efter vilan.

* Hon älskar fortfarande skor. Och hon tycker om att låna mina väskor mm.

* Hon har börjar intressera sig för att hjälpa till i köket. Det bästa är att koka ris. Hon står på sin pall bredvid mig och tittar och leker.

* Hon vägrar att bada. Förut älskade hon det och vi fick dra upp henne med russin som hud. Men nu är det tårar och vägran. Hoppas det vänder snart.

Underbara unge, du förgyller våra liv varje dag. Älskar dig mer för varje dag. ❤


Glada barn

Vi har blivit välsignade med två underbara och glada barn. Det är nästan så att de tävlar om vem som är gladast.

Matilda är glad 98% av tiden. Resterande är hon lite kinkig på grund av trötthet eller har gjort sig illa eller fått ett nej hon inte ville ha.

Oskar älskar uppmärksamhet. Han ler så fort han får ögonkontakt, helst av främlingar. Och han älskar att få uppmärksamhet av sin syster. Han ler när hon pratar eller tittar på honom.

Vet inte hur vi lyckats med det men det är fantastiskt med glada och sociala barn. Matilda pratar gärna med "främlingar" och ropar hej och bjuder ibland på kex. Det gör mig glad men samtidigt skrämmer det mig lite för att hon kan råka illa ut.

Fem månader

Nu är Tosse mannen fem månader. Vi hade hoppats på att han skulle sova hela nätter vid det här laget men så är inte fallet.

Han somnar nästan problemfritt men han sover lätt och vaknar och somnar inte om själv. Han vill känna en hand eller få lite buff. Det kan bero på att han varit sjuk så mycket att han inte lärt sig sova djupt, vi får hoppas på det och att nu när våren är här och förkylningarna släpper greppet ska han kunna lära sig det.

Han vänder sig från mage till rygg på en sekund så länge båda armarna är framåt så att lära sig krypa finns inte på kartan.

Han har provat gåstolen och når ner med tårna nu och kan ta sig lite bakåt.

Han är stadig och kan sitta upp om han får stöd i sidled. Han tycker om att sitta i Bumbo stolen eller matstolen.

Han hatar mat i fast form. Han hatar allt som kommer från en sked, inklusive D-dropparna. Vi har testat med ris, brödsmulor och bitar av majskrok men allt är vidrigt och får kväljningar.

Han biter gärna på leksaker och dreglar massor. Men har inga tänder i sikte.

Ny upptäckt

Nu har lilla killen upptäckt sina fötter. När han ligger utan strumpor tar han tag i stortårna och rullar ihop sig som en boll.

Han har länge varit intresserad av sina händer och gärna tagit våra fingrar och försökt bita på dem. Han biter på leksaker mycket mer än vad Matilda gjorde som liten.

Igår när han satt i morfars knä försökte han få tag i hans händer när han gestikulerade. Han är mycket mer med nu och försöker ta tag i saker och leksaker.

Syskonkärlek

Det är underbart att se kärleken mellan barnen. Än så länge är han inget hot och hon är så kärvänlig.

Hon hjälper honom att gunga och hoppa i hoppgungan. Ger honom leksaker och nappen. Och ibland får han till och med en klapp på huvudet, en kram eller en puss.

Och han har henne som största idol. Han lyser upp med världens leende när hon är i närheten eller tittar på honom. Han försöker ta på henne och vara nära henne, vilket inte alltid är populärt men väldigt sött.

De kommer nog bli ett riktigt radarpar de där två. Två busbarn som kommer driva oss till vansinne. ❤

Bolltokig

Vår dotter ÄLSKAR bollar. Hennes favorit är att "spela fotboll". Då ska vi stå i mål (köksskåpen är mål) och hon skjuter typ straff.

I förra veckan var jag och hälsade på pappsen och hjälpte honom att vårrusta bilen med sommardäck. Medan vi väntade tog vi en promenad med Oskar och hamnade på Erikshjälpen. Gick runt och tittade lite och kom därifrån med en innebandyklubba för barn.

Gissa om den togs emot bra. Hon spelar med mjuka bollar och försöker få till skott som pappa försöker lära henne. Det farliga är bara att hon har noll koll på vad hon gör med klubban och är ofta nära att slå någon bakom eller välta något. Men roligt är det.

Skitväder

Vaknade till skitväder idag. Regn. Det positiva i det hela är att det i alla fall är 7 grader varmt.

Var svårt att lämna idag. Hon har börjat förstå vad lämningen innebär nu. Hon är glad och så fram tills vi kommer till grinden och vi ska gå in på gården. Då vill hon tillbaka till vagnen eller upp i famnen och tårarna kommer. Idag var inget undantag. Hon grät förtvivlat. Enda gången hon var lugn var medan jag petade på henne galonbyxorna och vantarna. Sen grät hon när jag gick och stannade som vanligt utanför synhåll och tittade på henne där hon satt i L:s famn. Ville bara krama och pussa. Det är svårt att vara stark ibland.

Sommartassar

Idag på eftermiddagen åkte vi till villan och bytte däck på bilen. Med vi menar jag såklart pappan och morfar.

Mormor hade hand om Oskar och jag sprang efter Matilda som ville cykla och hjälpa till med däcken.

Härlig dag blev det. Jag och barnen började dagen ute. Först i lekparken och sen tog vi en liten promenad runt stan. Matilda gick mesta delen själv så det tog tid men istället brände hon en massa energi. Så väl hemma stupade hon nästan i säng och sov i två timmar.

Vädret var underbart. Ca 7 grader och sol men sen på eftermiddagen kom det blåst som drog ner det hela. Nu vill jag kunna vårsäds balkongen och sitta där och dricka mitt kaffe.

Nu jäklar

Nu ska vi vinna STORT. Det är i alla fall förhoppningen. Nu har jag gått med i Svenska spel och lagt in en lottorad. Blev lite födelsedagar och några andra nummer. Så på lördag smäller det. Eller något.

Håll tummarn. Mama behöver nytt boende och solsemester.

Tjejdag

I lördags träffade jag Sophie för en hel dag på stan. Vi började dagen med djup korrigerande massage hos Cityterapeuterna. Oj vad mycket knutar det fanns. Jag var helt mör efteråt och det kändes som ett enda stort blåmärke på ryggen. Men nu är knutorna borta.

Efter det blev det lunch på Mood, lite shopping i Gallerian och fika på Waynes. Massa massa tjejsnack och mys. Var länge sen vi var själva och bara kunde prata om allt och ingenting och inte hade några tider att passa.

Vi njöt och passade på att ta ett glas cava till lunchen och dumplings. Mums, men för lite för mig som är lite av ett matvrak.

Längtar

Åh vad jag längtar till lördag nu. Har min "lediga" dag och har bokat in en träff med Sophie. Vi ska äta lunch, gå på stan och ta en massage. Så välbehövligt för jag är sjukt stel i rygg och nacke.

Vill ha lördag nu.

Magsjukan, försvinn

Såg fram emot en liten sovmorgon idag när farfar och farmor var här sin sista morgon. Men istället drabbades farmor av magsjukan och spydde halva natten. Stackaren skulle sen sitta i en bil i fem timmar. Jag är inte avundsjuk.

Samtidigt blev morfar dålig. Inte kräk men andra sidan. Kan inte denna j-vla magsjuka lämna oss i fred nu?!

Det räcker med Oskars förkylning som ger honom svårt att andas och hosta som låter som att lungorna är på väg upp i halsen. Suck! Ge mig vår och ge mig styrka i form av sömn. NU!

Sjunde sinnet

Oskar har ett magiskt sjunde sinne. Men det är inte så välkommet.

Han kan på hundra meters avstånd (något överdrivet för effekt) känna av så fort huvudet träffar kudden och direkt vakna. Det där med vila när bebis vilar är inget han vill att vi ska anamma.

Han kan även känna av när jag och pappan får ett ögonblick över för att vars kärvänliga. Så fort vi myser, pussas, hånglar - tja vad som egentligen- så vaknar han eller gnyr eller skriker.

Han vill verkligen driva oss till vansinne och samtidigt säkerställa sin roll som minsting och inget mellanbarn.

Sömn. Sömn. Och åter sömn.

Det är hård valuta här hemma.
Vi river vårt hår och testat allt för att han ska äta mer, äta puréer och sova mer. Men inte mycket hjälper.

Inatt sov han ganska bra. Från 22-02 i ett svep. Sen höll Matilda mig vaken med hosta och oro. Hon ropade två gånger. Ena gånger ville hon bara ha nappen och andra bara lite klapp och närhet.

Han sover så dåligt på dagarna. Hemma sover han typ halvtimmespass och i vagnen är han mer lätt väckt. Förut kunde han sova typ två timmar för- och eftermiddag i vagnen medan vi lekte. Nu vaknar han lätt och så fort han kommer in i hissen eller hem i hallen. Suck.

Giv mig styrka annars kan det hända att vi lämnar bort honom nattetid via annons på Blocket. ;)

Påskigt

I söndags var jag och barnen på "påskmiddag" hos mina föräldrar. Brodern hade bjudit in sig själv och nu när vi ändå blev kvar i stan och var friska blev vi också bjudna. Pappan valde att stanna hemma själv och vila.

Jag och barna åkte dit vid elva så sov Matilda middag där. Medan hon sov lyckades jag få Oskar att sova i vagnen så vi kunde sitta ute på altanen i solen och mysa lite.

När hon vaknade klädde vi på henne och tog ut henne på sin allra första "cykeltur". Det var med en så kallad balanscykel så det finns inga trampor utan man sparkar fart är tanken och sen lyfter fötterna. Matilda gick med den mellan benen och var så lycklig och stolt. Hon tjatade hela tiden sen om att få cykla så det blev en tur till efter middagen med kusin Agnes. Blev dock lite "bråk" om vem som skulle cykla. Agnes fick mersmak men nådde inte marken och Matilda surade och ville lägga cykeln i vår bil haha.

Kusinerna hade roligt ihop. De lekte lite grann. Mest när morbror Deas jagade dem. Matilda kallar Andreas för Deas och Agnes för Asse. Inte lätt det där.

Agnes var inte helt kry än efter att ha matvägrat i tre dagar och haft feber en vecka så hon var lite hängig och ville inte dela med sig av sin pappa ens till lille Oskar. Men Oskar fick snälla klappar på huvudet innan tjejerna snodde hans gym.

Joanne - Tvåbarnsmamma innan 30

RSS 2.0