Första natten

Första natten i nya sängen gick helt klart över förväntan. Hon sov hela natten trots lite dunkar i sidorna.

På morgonen var hon så söt. Hon smög ut ur sitt rum i bara blöjan och med kudden i handen. Pyjamasen hade hon tagit av och lagt i sängen. Älskade unge!

Mina änglar

Puppylove

Idag på förmiddagen var jag och barnen i lekparken. Matilda hade med sig sin sparkcykel och var så stolt. Hon stod i hissen och skröt för grannen som hade lite svårt att översätta hennes prat till svenska.

Vi åkte en stund, ramlade lite och fick springa efter den en gång. Sen när intresset falnat lekte vi lite. Och vips kom hennes kompis (och jag tror mer) Hampus. Han såg mig först och kom och frågade efter henne. Sen sprang de och lekte och kramades och lekte och busade. Inte helt utan konflikter men det hör till. De är så sjukt söta ihop.

Stora tjejen

Idag kom Matildas stortjejssäng på plats. Dvs en växasäng som just nu är inställd på 140 cm.

I och med det tog Oskar över spjälsängen och sover första riktiga natten däri. Om allt går som det ska, ska de fortsätta såhär och vi ger vaggan vidare till lillkusinen.

Hon hade lite svårare än normalt att varva ner och somna. Till slut fick jag hålla henne i handen efter att hon snurrat tjugotusen varv och satt sig upp lika många gånger.

Får se hur natten blir. Hoppas att hon sover rakt igenom utan mardrömmar eller oroligheter. Framförallt att hon inte kommer tassandes mitt i natten.

Vår stora stora tjej. Nu är första uppdraget genomfört, nu är det dags för nästa - potträning. Vi har köpt hem en massa fina trosor och har två pottor just nu för att alltid ha en redo. Den ena ska sen lämnas bort till morfar och mormor men tills vidare bor den hos oss.

Aj aj

Idag ramlade min lilla Tosse och slog i huvudet. Efter massvis med tårar och noggrann undersökning syns knappt något. Han har ett litet rött märke snett ovanför ögat.

Han har varit som normalt efteråt. Han åt, sov ca 15 min (tills syrran kom) och har sedan ätit igen, lekt och lett. Skönt att det inte blev värre och även skönt att ha lite rutin för sånt nu. Kommer ihåg när Matilda ramlade ner från sängen, så orolig och misslyckad jag kände mig. Hon fick en stor blåtira men mådde för övrigt bra.

Äntligen, kanske

Äntligen, kanske vi har fått lite sovrutiner.

Oskar går och sover mellan 18:30 och 19 och är då oftast helt slut. Han gråter när han kommer in i mörka sovrummet och äter sin flaska och däckar oftast - så länge rapen kommer.

Sen kan han vara lite orolig och grymta runt i sängen en stund. Ofta vaknar han upp åtminstone en gång men sen vid 21 så sover han djupt.

Nu har han sovit mellan ca 21-01 i stort sett i ett svep i några nätter. Ibland vaknar han till och vill ha napp och en liten buff men ibland inte.

Det kanske inte låter som mycket men för oss som inte sovit sen han kom fram den där natten den 18 november så är det enorma framsteg.

På natten sen är han fortfarande lite orolig och behöver lite buffar ibland. Mellan 04-05 brukar han vakna och vara i behov av närhet och då får han en flaska och kan ibland somna om själv. Om inte får han ligga på en kudde bredvid i sängen och sova en stund. Inte optimalt men nöden har ingen lag.

Heja sömn! Hoppas du är på väg.

Första tanden!

Nu är den här, den första tanden. Var falskt alarm sist men nu är det vasst därnere.

Det syns inget vitt men det är en mörk skugga och en avlång vass egg.

7 månader in. Stora pojken nu.

Smörstekt Erken gös

Idag åt vi något så gott som egen upptagen (läs mormor och morfar) gös med färsk potatis och skirat smör.

Testade att göra en vitvins- och citron sås men det gick inte att äta.

Nästa gång ska jag inte krångla till det. Bara smör och kanske lite "aioli".

Segt

Denna helg har spenderats i seghetens tecken. Gårdagen gick mest åt att vila i skift för att samla krafter och återhämta sig efter fredagsnatten.

Barnen sov faktiskt förvånansvärt bra men ändå var vi trötta. Vi kom i säng vid 11 och Oskar sov i bilstolen till halv tre och somnade sedan om. Matilda vaknade en gång men tyckte sen att det var morgon kl 5. Så jag spenderade nästan en och en halv timme i sängen med henne och försökte övertala henne att det var natt och samtidigt inte väcka Oskar eller pappa. Gick sådär, eller ja Oskar och pappa sov men jag blev sparkad på och var vaken på hela tiden.

Till kvällsmat blev det hamburgare deluxe med dubbel ost och bacon. Mumsigt.

Idag har också varit lite segt. Spenderade mycket tid i tvättstugan och körde fyra maskiner där eftersom vår tvätt är trasig. Men är lite skönt att kunna göra så och att all tvätt blir torr och klar att stoppa undan direkt.

Imorgon startar vår sista vecka innan semester och Matildas sista vecka på dagis. Sen har vi åtta veckors gemensam semester. Åh så härligt!

Underbara midsommar

Denna midsommar spenderades med bästa vännerna i nya radhuset i Täby. Vi var tio vuxna och tre barn där Matilda var äldst och yngst var Linnéa på en månad.

Mina små gjorde mig stolt idag. Inte överdrivet bråkande och trotsande från M och Oskar var bara ledsen när han var trött.

Båda somnade snällt på kvällen. Matilda lånade värdparets säng och sov som en stock och Oskar låg i vagnen med öppet fönster ut till oss och sov som en stock han med. Han gillat tydligen ljud.

Nu är vi på hemväg med en sovande Oskar och en trött Matilda och ska förhoppningsvis bara stupa i säng alla fyra.

Älskar familjelivet när det kan kombineras med att få vara vuxen och ett par ibland. Det behövdes verkligen en oas.

Jag och Tilda går hand i hand från stranden vid Rösjön.

Och hennes gunghäst hon lånade för dagen. Söt som socker.

Klåpare

Tja inte nog med att han inte lagade torktumlaren så har han satt tillbaka avloppsledningen fel i golvet eller tagit sönder den så när jag kör en tvättmaskin rinner det vatten över hela golvet. Och enda sättet att komma åt det är att flytta på båda maskinerna vilket jag inte kan göra själv och dessutom går det inte att göra om inte tvättmaskinen kopplas ur helt.

Jag orkar inte!

F you Electrolux

Idag hade vi en reparatör här för att fixa tvättmaskinen som slutade fungera förra veckan och torktumlaren som dog för över ett halvår sedan.

Tvättmaskinen var lätt fixat. Smuts i silen och vips var den okej.

Torken, något svårare. Han grävde runt i den utan att hitta något och bytte två delar. Jag var lycklig och körde en maskin och skulle sedan tumla bara för att inse att den inte alls är lagad. Samma j-la problem fortfarande. Suck så nu måste jag ringa imorgon och kräva en ny service innan de fakturerar för denna och för delarna som tydligen inte behövdes.

Orkar inte!

Stora tjejen nu

Igår fick Matilda och hennes grupp testa på sin nya avdelning. Det var ren glädje att få gå upp för den förbjudna trappan och att få leka med en massa nya leksaker.

Som om det inte kunde bli bättre måste de från och med nu vara ute på stora gården med alla de stora barnen nu. Det är byggjobbare på hennes lilla gård just nu så det är inte barnvänligt där. Lycka för barnen och träning för lärarna.

Tröttsam hosta

Ständigt denna hosta. Varje gång de blir snuviga kommer den och den är seglivad.

Matilda hostar när hon ska somna och slutar bara om hon sover riktigt djupt. Så det blir inte så mycket sömn som hon skulle behöva.

Oskar hostar och snorar han med. Han blir väldigt orolig av det och vill inte sova på sida som han brukar så han sover något sämre än normalt. Igår natt var han varm vid elva och fick en liten Alvedon och sov sen till två. Han har svårt att sova både i vagn och i sängen.

Lycklig tjej

Idag hade vi, för ett kort tag, en lycklig tjej. Efter att ha tjatat och försökt ta andras i flera veckor fick hon idag sin egen sparkcykel.

Jag hade velat ha en könsneutral men den var slut så det blev en rosa. Men den är som tur är inte bubbelgumsrosa utan kan nästan tas för orange/röd.

Hon åkte som en galning inne på XXL. Och grät som en när hon inte fick åka på parkeringen. Väl hemma satte jag ihop den och vi gick ut på gården och åkte lite och blev lite osams om backarna.

När hon åkt klart ville hon se efter vad de andra, äldre, barnen gjorde. De spelade boccia och när de plockade upp kloten försåg sig hon med ett hon med och fick skäll av pojken varpå tårarna sprutade och inte ens bär han kom och sa förlåt och erbjöd henne två klot blev hon nöjd.

Nu har hon försökt smyga sig på den hela kvällen utan att fått lov. Har lovat att vi ska åka på den imorgon efter dagis.

Men ååååh

Hela fredagen spenderades i Norrköping för att fira min kusin Marias student.

Mormor kom halv nio och skulle hämta oss. Såklart blev ju matsäcksväskan kvar hemma men det andra kom med. Så strax innan nio kom vi iväg och åkte förbi Nacka sjukhus och hämtade upp morfar som fått sprutor i sin hand och hade ont.

Båda barnen var ju SÅKLART genom förkylda. Suck suck suck! När ska detta sluta?! På natten började M hosta vid fyra och hostade hela morgonen och i bilen försökte hon sova med kunde inte komma ner i någon vidare djup sömn på grund av hostan.

Näsorna rann på de båda så jag har gått runt med ett paket näsdukar och en påbörjad blöt näsduk i fickan hela dagen. Och nu hostar de båda så ingen i familjen får sova. Men ååååh så härligt. Precis vad vi behöver.

Det spöregnade medan vi gick till skolan och medan vi väntade på utspringet. Som tur var hade jag valt gummistövlar och regnjacka så klarade mig någorlunda och barnen satt i tryggt förvar i varsin regnskyddad vagn.

På väg tillbaka från skolan slutade det äntligen regna.

Efter en lång dag kom vi äntligen hem vid nio tiden med två trötta, sjuka barn och två sjukt trötta föräldrar. Nu skulle det sitta gott med semester, sovmorgon och lite sånt.

Här är de slagna hjältarna när de däckade i bilen.

Student 2013

Imorgon är Matilda ledig från dagis för att vi ska åka till Norrköping och min kusin Marias student. Mormor kommer och hämtar oss innan nio sen är vi där hela dagen. Jag håller alla tummar för att jag inte kommer hem med två sjukt övertrötta barn.

Sist Oskar var ute på kvällen var när han var lite och med ut till U. Väsby för hotellhäng med Helena. Då skrek han i bilen dit och hem och nästan hela tiden där plus någon timme hemma sen.

Skrev en lista på vad som ska med imorgon och den blev lååång. Längtar tills jag slipper släpa på all denna utrustning som termosar, sju nappflaskor, tusen blöjor och allt annat. Snart, snart kanske det bara behövs fem blöjor, en flaska och mat. Jag hoppas.

Köpte det sista idag till studenten, det som ska hänga runt hennes hals. Istället för en flaska bubbel tänkte jag på dagen efter och köpte en Resorb. Hade velat haft ett rör med "Bakis" men kunde inte hitta det så fick knåpa ihop det själv.

Nu ska jag bara inte glömma påsen med presenten, vore ju typiskt stressade "amningshjärnan" att göra det.

Macarons

Idag har jag bakat macarons. Använde en färdig mix från Kungsörnen med chokladsmak.

Det var super enkelt att göra. Allt som behövdes till var mjölk, smör och vatten. Och eftersom det var i pulver form var det ingen marängsmet att oroa sig över.

Jag har gjort riktiga förut från grunden och tycker inte att det är sådär överdrivet svårt men det här var helt klart enklare.

Rörde ihop påse 1 med varmt vatten tills det blev luftigt och ljust. Sen ner i bifogad spritspåse och trycka ut max 4 cm stora cirklar. Jag valde att göra mini och gjorde mina i storlek som en femkrona.

Sen ska de vila, det är det som är nyckeln till att de reser sig utan att spricka. Och in i ugnen. Men de 15 min som står räcket verkligen inte, utgå från 45 min och testa om de går att få loss från pappret. Sitter de fast är de för kladdiga. Oroa dig inte för att de blir för krispiga, låt de stå med smörkräm över natten i kylskåp så blir de perfekta.

När de svalnat görs påse 2 tillsammans med smör och mjölk och blir då smörkrämen som ska vara emellan. Jag använde inte all krämen men hade ändå på riktigt.

Tryck ihop och lägg i kylen. Ät sedan massvis!

Vi tog med några till dagis idag för att det skulle varit avslutnings picnic men det blev inställt på grund av regnet.

Ett tips är ju att om man inte vill göra en riktig kaksmet använda en mix med tex choklad men att göra en egen smörkräm med ex hallon eller så. Sist jag gjorde blev det neutrala med en smörkräm med pepparkakskrydda. Smakligt!


På botten?

Jag tror hela tiden att det inte går att bli tröttare men det får jag veta sen att det visst går.

Lilla tjejen har börjat sova oroligt helt plötsligt och vaknar en gång per natt nu nästan och gråter. Det är ibland svårt att få henne lugn och vissa gånger är hon lugn i famnen med lite kramar och vill ner i säng igen men sen kommer det tillbaka när hon ska försöka somna om.

Stackarn. Vill veta vad hon drömmer om.

Och samtidigt som hon tar sömn från oss sover Oskar lika illa. Han sov lite bättre ute på landet vet inte om det var alla intryck eller att det blev väldigt svalt inne i rummet han sov i. Jag försöker få honom att sluta äta på natten och det går ganska bra. Bara tar upp honom då vid ett/två när han har svårt att varva ner så somnar han om på en sekund i famnen och kan sova till ca fyra då han får mat. Men sen vill ju jag att han ska sova på den maten till sex/sju medan han inte alls håller med utan tycker fem kan vara nog.

Det är bra att jag skriver ner sånt här så att om vi skulle få ett "bakslag" om några år och känna kanske ett till, det var väl inte så jobbigt så står det här svart på vitt.

Jag är kluven

Igår fick jag veta att det går vattkoppor igen på dagis. Det är andra gången nu. Fyra barn skickades hem igår, så risken känns ganska stor nu om det inte redan är på gång.

Jag är kluven. På ett sätt skulle det vara skönt om båda barnen fick sin smitta och så slipper vi den, förhoppningsvis, sen. Men på ett annat så är det ju aldrig kul med sjuka barn.

Om hon blivit smittad nu skulle det inte bryta ut förrän om ca två veckor och då är pappan ledig så på det sättet vore det perfekt. Slippa vara själv med sjukt/sjuka barn.

Bara och vänta och se. Är lite svårt just nu att se vad som är vad i ansiktet eftersom hon har några envisa myggbett där från i helgen.

Kärlek börjar med bråk?

Idag på förmiddagen var det fint väder så jag och barnen begav oss ut till lekparken. Tråkigt nog fick jag spendera mesta delen av tiden med att plocka glas från krossade ölflaskor. Så oansvarigt att krossa flaskor på en lekpark.

Matilda bestämde sig för att gå hem efter ca 1 1/2 timma men ändrade sig snabbt när hon mötte H nedanför backen. Han sprang fram och gav henne en kram sen gick de hand i hand backen upp till lekparken igen.

De lekte en stund ihop och lite isär. Åkte kana, hoppade och gick runt i "skogen". Sen helt plötsligt hände något. H lekte med en stor pinne och de gick iväg in i en dunge och ut kom Matilda sur som ett bi och satte sig demonstrativt på bänken. Inte ens när H kom och kramade om henne eller när hans pappa försökte prata med henne mjuknade hon. Istället ville surpuppan gå hem utan att ge någon exakt förklaring om vad som hände. Ena stunden lånade han inte ut pinnen, nästa slog han henne. Men H ville inte att hon skulle gå så han ville inte säga hej då.

Så söta de två är. H gillar verkligen Matilda och kramar henne gärna men hon är mer så att hon har händerna längs sidorna eller går iväg.Önskar jag fått handhållandet på foto, men det fick Hs pappa. Kanske får fråga om jag kan få det.

Pottan

I helgen har M fått springa lite utan blöja eller med bara badtrosor. Det hände en olycka när ingen hörde att hon ville kissa.

Ikväll fick båda barnen vara blöjfria en stund. Oskar kissade nöjd ner sug och golvet och M använde pottan som stol.

Jag testade att ställa in den på hennes rum för det är där hon går för att göra nummer två. Och rätt som det var kom det rakt ner i pottan och jubel utbrast. Hon trodde först hon gjort fel men vi jublade och firade och hon fick själv spola ner härligheten. Sedan gick hon runt och sa att hon var "jätteduktig" men ville inte bajsa mer och ville ha sin blöja igen.

Duktiga unge!

En tand

Oskar håller på att få sin första tand. Ett litet vitt saltkorn syns fram i underkäken och nu känns den också som en liten uppbuktning.

Han har börjat älska gröt och äter numera två portioner om dagen, morgon och kväll, med katrinplommon i för smaken. Mat är han inte lika glad i men vi jobbar på med smakportions storlekar till lunch och lite frukt som efterrätt.

Han börjar bli bra på att sitta själv. Han kan nu sitta uppemot fem minuter utan stöd. Men börjar han få övervikt ramlar han.

Vår stora kille! ❤

Tillbaka

Nu är vi tillbaka från landet efter att ha spenderat en lång helg där. Jag och barnen åkte dit onsdag eftermiddag, direkt efter Matilda fick sin första TBE vaccination. Efter sprutan fick hon glass som belöning.

Det har varit så skönt därute. Solen har skinit hela dagarna och barnen har för det mesta varit nöjda. Matilda har varit lite gnällig, kan vara pga sprutan.

Pappan har åkt fram och tillbaka för jobb på fredag men vi har ändå hunnit med en massa härligt mys tillsammans.

Oskar har överträffat sig själv i sömn. Hoppas det håller i sig. Och har har börjat älska gröt.

Så nära kom hon en båttur.

 

Syskonmys i hammocken. 

Varför? Därför.

Ibland i vissa stunder tänker jag varför ville vi ha/skaffade vi ett till barn. Vi som hade det så bra. Tiden räckte till, vi sov hela nätterna (bortsett från eventuella mardrömmar) och vi kunde komma ut bara vi vuxna. Nu är vi trötta, stressade och det känns som att jag alltid är lite kluven och oftast är det lille Oskar som får korta strået.

Men sen kommer det stunder då jag ser kärleken mellan dem och jag tänker att vi gjorde rätt. De kommer alltid ha varandra och de älskar varandra redan nu.

Matilda blir oftast glad och ropar "hej Oskar" när hon ser honom. Igår fick han vara med och leka hos henne och han fick klapp på huvudet och pussar och kramar. Hon hämtar hans leksaker och ger honom hans napp.

Han skiner upp som en sol när han set henne eller får hennes uppmärksamhet. Han försöker vara nära och ta på henne men hon är inte mottaglig för det än.

Idag precis innan läggdags fick jag mitt efterlängtade syskonkort. De är så fina i matchande pyjamasar. Jag frågade henne om han fick sitta i hennes knä och hon sa ja och klappade sig på benet. Sen försökte hon hålla fast honom. Älskade barn! ❤

Invalido

I helgen har pappan varit lite invalid sen han fått någon nerv i kläm eller så. Det strålar i nacke och rygg och han har ont att svälja, prata och röra sig. Han har även svårt att sova. Det var lite bättre idag så han kunde prata men fortfarande inte svälja utan smärta.

Igår hjälpte han till en massa med barnpassning här hemma ändå. Jag åkte iväg och klippte gräsmattan medan Matilda sov och när jag kom tillbaka hade hon precis vaknat. Sen åkte jag och hon till maxi och handlade. Hon älskar det. Hade tänkt att hon skulle få prova en liten kundvagn men det hade dem inte och alla "bilarna" var slut när vi kom.

Sen började det regna så vi kom inte ut mer.

Idag var jag och barnen ute nästan två timmar på förmiddagen. När vi gick ut var det typ 16 grader i skuggan och lite kyligt. Jag hade långbyxor, tröja och Matilda galonbyxor, regnjacka och gummistövlar. När vi gick hemåt var det varmt och soligt.

Medan hon sov middag började jag kasta sopor och källsortering. Hann nästan klart innan hon vaknade så hon hjälpte mig med det sista. Sen packade vi ihop oss och gick ut igen.

Då blev det shorts för alla tre och kortärmat. Matilda lyckades såklart skrapa upp knät litegrann när det var utan skydd. Och fick två små begynnande skavsår efter tofflorna så det blev tre plåster väl hemma och badade. Hon lekte med två pojkar från föris. Den ena är lite våldsam och slog henne med en pinne två gånger. Han har förut slagit henne i ansiktet med handen och knuffas tydligen dagligen. Det är lite bra att lära sig stå upp och säga ifrån men samtidigt vill jag ju att hon ska ha roligt och inte behöva gå på tå.

Väl hemma fick båda barnen ett varsitt svalt bad och sen mys. Matilda pratade lite på telefon med farfar och farmor.

Marknad

I torsdags var det vårmarknad här i stan. Den började vid fyra så vi gick runt och fördrev tiden och tog ut pengar under tiden.

Sen gjorde vi vissa "fasta" stopp. Vi köpte brända mandlar och en helium ballong.

Matilda fick äta korv och glass. Var lite roligt när vi köpte korven och han som sålde skulle göra sig lustig och frågade Matilda om hon ville ha en röd eller blå korv. Hon tänkte efter och svarade blå varpå han blev tyst. Sen ville hon ha en till och sprang fram och sa en till, en blå. Haha. Söta unge.

Ballongen såg inte så stor ut i luften men den är enorm. Och väldigt bra kvalitet för den flyger fortfarande typ fyra dagar senare.

Bättre sent än aldrig

Idag var jag och tog min första TBE spruta. Jag har tänkt ta den länge och tänkte ta den förra året tillsammans med Matilda men ingen av oss tog då och sen blev jag gravid igen. Ska försöka få dit henne nästa vecka. Det finns en öppen mottagning kl 13-14 tre dagar i veckan.

Har lite ont i armen nu. Hoppas det går över snabbt.

Joanne - Tvåbarnsmamma innan 30

RSS 2.0