Choklad!

Fick en artikel skickad till mig från pappsen men väldigt goda nyheter.

"Ät choklad regelbundet under graviditeten och minska risken för havandeskapsförgiftning. Kvinnor som regelbundet äter en bit choklad under graviditeten löper hälften så stor risk att drabbas av havandeskapsförgiftning."

Äntligen har jag ett legitimt skäl för att äta choklad. Härligt!

Familjebil del 2

I lördags åkte vi och kollade på en bil som pappa hittat åt oss. En begagnad Renault Laguna med en massa "onödig" extra utrustning. Vi provkörde den och bestämde oss på stubben. Så nu återstår bara att ringa banken och frigöra lite pengar och sen åka ut och lämna in vår gamla trotjänare. Kommer sakna Kjell, han har varit en god vän i fyra år nu. Han har åkt med oss från Ystad till Sälen och allt däremellan.

I den nya bilen kan vi köra barnvagnen rakt in och ändå få plats med lite bagage vid sidan om. Och lilla Grynet får en säker plats för sin bilbarnsstol i baksätet. En sak till avbockad på att köpa listan..

1:a advent

Igår firades första advent. Jag började morgonen med att göra ischoklad och sen städa innan vi satte upp alla fina ljusstakar och stjärnor. Det är så sjukt mysigt nu när snön ligger vit och det lyser fint.

Sen åkte vi på familje/födelsedagsfika hos Anna och Andy. Det blir aldrig en tråkig stund när Annas familj är med. Skulle gärna fira jul med dem nästa år bara för att få se vad de kan hitta på. Känns som att det skulle bli en Tomten är far till alla barnen jul.

Vi avslutade kvällen med pizza hos mamma och pappa. Fick se Rosie lite på hennes födelsedag men fick inte träffa henne. Hon är så söt och jag saknar henne så mycket. Så svårt att inse att hon redan är 5 år gammal min lilla plutt. Jag kommer fortfarande ihåg när vi hämtade henne och hon var en sån liten söt plutt. Hon är fortfarande söt och en plutt men är inte så liten längre.. Hon älskar mat, som husse sin. :)

Grattis Pippi

Idag fyller Pippi Långstrump 65 år!

Pippi var min absoluta Astrid Lindgren karaktär som liten. Jag drömde om att ha en häst som Pippis och en apa. Hon var så självständig, rak och helt okontrollerbar. Jag älskade Ingrid Nilsson som Pippi, det finns ingen som hon!Grynet ska få lyssna på Astrids lena berättarstämma så ofta det bara går!

Min Astrid lista är:
1. Pippi Långstrump
2. Emil i Lönneberga
3. Alla vi barn i Bullerbyn
4. Bröderna Lejonhjärta (tog mig flera år innan jag vågade se Katla)
5. Ronja Rövardotter
6. Mio min Mio

Familjebil

I helgen ska vi ut och leta oss en ny bil för att få plats med tillskottets alla tillbehör. Behöver en kombi där vi helst kan köra in barnvagnen. Tur att jag har pappa som hjälper till, annars hade jag varit helt lost.

Julstämning check!

Jag älskar snö!

Det finns ingenting som är mer romantiskt, fridfullt och alltigenom underbart som snö. När jag var ute igår  märkte jag hur tyst innestan blir när snön kommer. Alla stressar ner lite på något sätt.

Jag är inget stort fan av kyla men av den här årstiden. Jag älskar stämningen, myset och maten. I helgen ska jag nog baka lussekatter. Ser så fram emot det, har fortfarande inte smakat någon än. Men i år blir inte stämningen total eftersom jag inte får dricka glögg. Jag får smutta lite på vinglöggen och sen hålla mig till Blossas alkoholfria som i och för sig är väldigt god. Men det är inte riktigt samma sak. Får väga upp stämningen med extra mycket julpynt. Ska ordna en gran tidigt i år så vi får njuta ordentligt eftersom vi kommer att vara borta på julhelgen.

Bärgningsassistans

Men det är lite läskigt nu för jag har ju insett att jag ansvarar för ett annat liv nu. Jag har redan haft tre issurfningar men lyckats stå kvar på benen men blev lite rädd för vad som kan hända den gången jag faktiskt ramlar. Antingen kommer jag inte upp alls och får ringa bärgning eller ännu värre Grynet blir skadat.

Vi föräldrar

Jag har börjat prenumerera på tidningen Vi Föräldrar och fick det första numret igår. Den verkar ganska bra. Det ringde en försäljare och frågade om jag ville ha 7 nr och en bok för 200 kr och jag sa ja efter att inte orkat tjata emot.

Kollade igen den lite snabbt igår och det verkar vara ganska bra artiklar och tips i den. De hade en sektion med ramsor varav några kändes igen från min egen barndom, t.ex. Rida ranka. Fast jag hade ingen aning om hur lång den faktiskt är. Johan hittade sin ramsa han ska köra, det var en fotbollsramsa där man ska röra på bebisens ben samtidigt som man kommenterar. Typ fintar höger, fintar vänster.

Börjar bli tungt

Det börjar bli tungt nu. Den senaste mätningen vi gjorde därhemma visade att jag har gått upp 7,2 kg sen vi började mäta i augusti. Jag är just nu uppe i 57,4 kg och ett all-time-high. Aldrig har jag ens varit i närheten av en sådan vikt. Min maxvikt har varit 53 kg.

Det känns av nu, jag blir så andfådd av att gå uppför trappor och i uppförsbackar. Sen hjälper det ju inte till att jag nu gått över till vinterkängor som är tunga i sig själva.

Jag har en stark känsla av att jag inte kommer att stanna på 7 kg särskilt länge. Statistiskt har jag ökat nästan 2 kg i månaden vilket borde innebära att jag har minst 4 kg till att gå upp. Ser inte riktigt fram emot just den delen.

Vecka 29

Förmodligen känns det nu som om alla organ trängs undan av magen och barnet. När du börjar närma dig slutet av din graviditet känns benen ofta tunga och trötta.

Barnets vikt är ca 1,4 kg och längden runt 26 cm från huvud till stjärt. Det fortsätter att lägga på hullet, samtidigt som hjärnan och de inre organen växer till sig. Nu finns det inte plats för akrobatik konster i livmodern längre, men barnet kan fortfarande sträcka ut sig och sparka. Barnets huvud står i proportion till den övriga kroppen. Hjärnan växer mycket snabbt och gör så att de mjuka skallbenen pressas utåt. Vindlingarna som är karakteristiska för hjärnans utseende, blir allt fler eftersom den blir snabbare och kraftfullare samt förbindelserna mellan nervcellerna ökar. Hjärnan kontrollerar nu andning och kroppstemperatur. I ögonhålorna rör sig ögonen och barnet börjar bli känsligt för ljus, ljud, smaker och lukter. Det kan också skilja på naturligt och artificiellt ljus genom livmoderväggen.

Källa: gravid.se

Ensamtid

Igår hade jag ensamtid hemma. Det händer inte så ofta vilket i och för sig är bra eftersom jag också älskar att vara tillsammans med Johan. Hela tiden. Jag skulle bo i hans famn om jag fick.

Hade storslagna planer igår på vägen hem. Jag skulle laga lite mat, sen ta ett långt bad och kolla på sånt som Johan inte vill se som Gossip Girl. Men mina planer gick inte så bra. Jag orkade inte tappa upp ett bad, gjorde snabbmat i form av makaroner och falukorv och sen placerade jag mig vid strykbrädan framför tvn.

Det positiva är ju att jag nu har fixerat färgen på alla fina bodys. Var lite nojjig med tiden så jag tog fram äggklockan och ställde den på fem minuter och körde stenhård på varje tryck. Känner nu att jag uppskattar de som bara tryckte saker på ena sidan. Nu hoppas jag att färgen kommer att hålla i tvätten sen.

Ny på jobbet?

Åkte med en överfull tunnelbana idag. Föraren måste vara ny på jobbet eller hata sitt jobb. Han gasade och bromsade hela tiden vilket för oss på insidan innebar att vi kastades fram och tillbaka mot varandra. Man kan ju undra var folk får sina körkort ifrån, Kellogs paketet?

Dags att byta

Min mamma har klagat länge nu på att min jacka suttit för tajt. Och jag erkänner att fickorna har stått rakt ut och att jag ibland inte kunnat knäppa alla tre knappar om jag precis ätit mig riktigt mätt. Sen upptäckte hon att sprunden i bak var helt delat, vilket förklarade varför det ibland var kallt att sitta ner.. Men alternativet var att ta en av hennes eller mormors jackor så jag behöll min.

Nu har jag och hon ingått en deal. Jag "fick" köpa henne en kappa i julklapp mot att jag använder den fram tills dess eller i alla fall tills den inte passar väder- eller storleksmässigt. Det negativa är dock att jag bara ser tjock ut och inte gravid. Känner mig lite som ett hus..

Växer så det knakar

Grynis och magen bara växer och växer. På vår senaste veckomätning skiljer det just nu bara fyra cm mellan mitt och Johans midjemått.

Nu märks Grynet mycket mer än tidigare, jag vet inte om det är för att det blir trängre eller om vi bara har en liten aktiv krabat. Den har börjat att trycka sig utåt mot magen. Ibland sticker ett huvud ut, ibland vad vi tror är en rygg. Igår låg den och sparkade och drog med fötterna på insidan av magen. Ibland gör det ont nu för att Grynet börjar bli ganska hårdhänt. Den lilla tar i för kung och fosterland och sparkar eller slår eller trycker sig ut som att den vill ta sig igenom skinnet.

Har även märkt att Grynet börjat svara lite på beröring. Om den ligger stilla och trycker utåt kan jag smeka magen eller peta lätt och känna hur den börjar röra på sig eller trycka sig emot handen.

Babyshower

Igår var det Babyshower!

Det var roligt, alla verkade tycka om lekarna och maten. Och alla pysslade så fint på de små bodysarna. Här är de fina underverken..

  

Vi fick så många fina presenter.

         

Tack för allt!

7:e november

Idag är det 7:e november. Det innebär att det bara är tre månader kvar till dagen F (7/2-2011).

Spännande

Lördagsmys

Igår var en dag i mysets tecken. Vi började dagen med att som vanligt städa lägenheten. Sen lämnade jag Johan på dagis medan jag åkte och fikade hemma hos mormor och morfar. De var så fascinerade av magen. De har inte sett den sen i september så nu har den vuxit en hel del.

Sen åkte jag till dagis och skulle hämta Johan men det slutade med att vi stannade där. Ankie och Jenny kom dit och lagade sjukt god mat. Gjorde pastasås med bacon, spenat och chevréost, mummms. Sen blev det tjejsnack i köket medan killarna spelade vidare. De satt i typ sex timmar och spelade tv-spel, förstår inte hur det kan vara roligt.

Planering planering

Nästa lördag är det dags för babyshower. Veckorna har gått så fort att jag fick lite småpanik igår när jag insåg detta. Som tur är kommer mina två vapendragare att finnas på plats på förmiddagen på lördagen för att hjälpa mig med förberedelserna och umgås med mig.

Det som är ordnat hittills är att jag har köpt ett gäng vita bodys från Ellos i två olika storlekar som ska färgläggas med textilfärg. Har därför köpt penslar, stöplar och stämplar och de flesta av regnbågens alla färger. Det blev lite jobbigare än vänligt eftersom vi inte vet om det är en pojke eller flicka som ska ha kläderna på sig.

Jag har gjort iordning ett quiz med tio frågor om bebisar och det runt omkring. Blev lite imponerad av min kära man som fick vara testperson för om frågorna var för svåra eller inte. Jag tror han slutade på 9 av 10 rätt. Jag ska åka till mormor i helgen och tigga ett garnnystan som ska vara del av en lek.

Det som är kvar att ordna nu är priserna för vinnarna och maten. Har ingen direkt aning om vad jag ska laga/förbereda och känner jag mig själv rätt kommer det att bli alldelles för mycket och sluta med jag stå svettig och utmattad i köket fem minuter innan. Men det kanske är värt det ändå...

Tjejfika

Nu har jag precis kommit hem från tjejfikan på Cino. Där kommer jag att hänga ofta sen när det är dags för barnvagnsfika. Älskar deras chailatte. Mums

Var så roligt att se Ankie och Caro igen. Var hemma hos Caro i söndags när hon gjorde det officiellt att hon och Erik ska ha en liten de med. Deras "popcorn" kommer i maj så då blir det mammadagar ihop.

Joanne - Tvåbarnsmamma innan 30

RSS 2.0