Biblioteket

Idag hade vår mammagrupp en tid på biblioteket. Innan träffades jag och Lina för en fika. Väl där fick vi lite tips på böcker, hur man kan utveckla deras språk och en väldigt händig plastmojäng. Allt som ryms i den kan fastna i småbarns halsar, perfekt när det är dags för babyproof.

Efter bibblan tog vi ännu en fika i solen. Stackars små älsklingarna blev så överhettade. Jag fick strippa Matilda ner till blöjan, sen fick hon på sig sin klänning igen lagom till hemgång.

Pappas flicka

De var så söta igår när de mös och busade tillsammans. Matilda flög över pappas huvud och passade på att dregla på hela hans tröja. Och sin egen. Hon älskar att "flyga", speciellt i soffan för då ser hon den blinkade routern. Den är så rolig.

Hon tycker inte om ljuset som kommer från kameran när den fokuserar. Därför blir det denna halvt skräckslagna min. Men söt ändå.

Första skor

Igår köpte jag Matildas första par skor. De är lite stora fortfarande och hon förstår inte riktigt vitsen med att ha skor på fötterna. Istället sparkar hon av sig dem men de är så sjukt söta.

Hittade de på HM och valde dem för att de är lite tunga så det blir träning för henne men inte så tunga att hon inte orkar sparka. Plus att de är lite unisex.
Mysig heldress från Lindex.

Grattis pappa

Idag fyller pappa år och Matilda var så snäll mot honom och oss. Hon vaknade vid sju och vid åtta men somnade om när hon fick nappen. Sen sov hon till kvart över nio så vi hann äta frukost ihop i lugn och ro.

Vi får mer och mer vuxentid nu vilket är skönt. Även om det bara är tio minuter så är det så värdefullt. Så vi kan mysa och kramas lite eller bara prata om hans jobb eller hur han har det istället för bara blöjor och sånt.

Smakportion

Idag fick Matilda äta gröt för första gången. Det mesta kom utanför men lite kom in och ner i magen. Det var inte supergott men inte heller jätteäckligt.

Jag blandade ut den med bröstmjölk så smaken blev lite som hon är van vid och så blev gröten mer rinnig.
Lugnet före stormen. Matilda med dubbla haklappar. :)


Hmm.. Kanske gott, måste tänka på det.

IKEA

Igår åkte vi tillsammans med morfar till Ikea i Barkarby. Vi passade även på att gå in på Plantagen och köpa såjord och Barnens hus.

Nu har vi laddad upp hemma med skedar, skålar och haklappar till helgen när Matilda ska prova att äta gröt. Vi hittade även ett myggnät till vagnen vilket säkert kommer att behövas när vi åker bort på Kristi himmelsfärd. Nu återstår bara parasoll till vagnen för att den ska vara helt sommarklar.

Blev lurad på Barnens hus. Jag såg att hon la ner nappar i påsen och tänkte att det var gratissaker. Men väl hemma kollade jag i påsen och på kvittot och såg att jag fått betala för napparna och för en skål. Inget av det hade jag valt själv. Så nu får vi åka ut och lämna tillbaka det.

Fyra månader

I söndags blev vår lilla tjej fyra månader. Vart tog tiden vägen? Idag på BVC mätte vi henne och hon är nu 61 cm och 5750 gr. Hon har inte vuxit tillräckligt enligt kurvan så nu ska vi testa med gröt i helgen. Ska bli så spännande att se henne äta något annat än bröstmjölk och ersättning för första gången.

Därför ska vi iväg till Ikea imorgon och inhandla lite plastskedar och haklappar.

Nu när hon blivit fyra månader gör hon:
* pratar
* skrattar (hänt två gånger)
* börjar dra sig upp från liggande i händerna
* börjar dra sig upp till stående i händerna
* står och håller sin egen vikt om man håller balanser åt henne
* håller upp huvudet på mage och försöker ta sig framåt

Premiärer

I förra vecka hade vi många premiärer i vår lilla familj.

Matilda hade premiär i sittdelen i vagnen och hon älskar det. Eller klagar i alla fall inte. Hon sitter oftast på det näst lägsta läget för att sova/vila och om hon är väldigt vaken sitter hon upprätt och tittar på omgivningen och mamma.

Vi hade jordgubbspremiär i fredags. Jag köpte holländska jordgubbar på torget och de var super goda och smakade verkligen jordgubbar. De åt vi tillsammans med vanilj sojaglass. Ingen toppenbra kombination eftersom glassen har en viss smak av typ deg.

Jag hade vin premiär och tog mitt första halva glas på ett år. Vi skulle ha en mysig vuxenkväll tillsammans med vin och ost och kex. Vi fick en liten stund ihop sen vill inte Matilda ligga själv längre utan skulle vara med i famnen. Men det var mysigt så länge det varade.

Öppna förskolan

Igår var vi på informationsträff på Öppna förskolan i Hallonbergen. Vi var fyra stycken från vår mammagrupp och en mamma från Rissne med sin femmånaders baby. Vi fick lite info om öppet tider, lite mer info om förskolekön och testa på sångstunden.

Hon kändes lite väl liten för sångstunden eftersom hon knappt kan sitta själv. Under en av sångerna skulle hon hoppa i famnen vilket resulterade i en megakräks efteråt. Så kanske lite liten.

Nytt Liv

Nu har äntligen Liv, f.d. Poppis, blivit född. Hon kom som en present på min födelsedag, vilket är ganska roligt eftersom Matilda är född dagen efter Caros födelsedag.

Ser fram emot att träffa lilla familjen Strandberg snart.

Skratt

Igår låg jag och lekte med Matilda på vår säng. Jag lyfte henne över mitt ansikte upprepade gånger och helt plötsligt kom det ett litet skratt. Ett riktigt skratt. Det lät lite som hehehe. Vår stora tjej skrattade för första gången. Johan var såklart inte i rummet de två gångerna hon skrattade men han fick ett litet halvt skratt när han var där.

Dophelg

I lördags var det äntligen dags för Matildas dop. Det hade inte gått så bra utan hjälp från våra föräldrar. I fredags var alla här och hjälpte till med pajbak, städning och barnpassning.

Hon var så söt i dopklänningen, men hon tyckte att den saknade en personlig prägel så hon passade på att kräkas på den. Hon var så duktig och sa ingenting när vattnet kom på huvudet och var så snäll sen på festen när alla ville hålla i henne. Trots att hon var trött var hon inte så kinkig och ledsen som hon kan bli.

Tupplur

Nu sover Matilda middag i sängen så jag passar på att blogga, tvätta och ska städa lite. När hon vaknar ska vi ge oss iväg och ta en promenad och handla på vägen hem. Måste köpa saker till dopet och kolla igenom att vi har alla engångsgrejer vi behöver.

Längtar ut i solen!

Marabouparken

Igår hade vi mammagrupp igen, och sist bestämde vi att ta med filtar om det var bra väder. Så igår gick vi till Vi och köpte sallad i lösvikt och satte oss i Marabouparken. Det var så mysigt. Vi var sju stycken från gruppen och en vän till en mamma. Vi satt där till fyra tiden och mös i skuggan. Passade på att vara i solen när hon sov korta stunder.

Sen gick vi hem och mös lite på balkongen. Hann precis göra iordning soppa och macka på balkongen när hon bajjade lite. Så jag tog in henne och hörde en mås skräna högt. Så när jag kollade ut satt den på balkongen och pickade på min macka. Så jag fick springa ut och skrämma bort den och kasta min macka och sen springa tillbaka till Matilda. Tur för mig att hon inte vänder sig än!

Gravidlista

Såg den här på en annan blogg och tänkte fylla i den själv.

När fick ni reda på att du var gravid? 4 juni 2010. Anade det veckan innan.

Beräknat förlossningsdatum: 7 februari 2011

Faktiskt förlossningsdatum: 22 januari 2011

Var det planerat? Att få barn var planerat men inte exakta tidpunkten.

Berättade för familjen:
Berättade för Johans föräldrar 25 juli 2010 och mina helgen efter. Efter det berättade vi för bror.

Har du mått illa?
Mådde illa en vecka i vecka 13.
Foglossning? Nej, tack och lov

Andra krämpor?
Nej inget att klaga på

Cravings: Egentligen inte. Åt mycket färska morötter i början och mandariner och apelsiner mot slutet. Men svullade lite ändå. ;)

Avsmak för något?:
Nej inte vad jag kan minnas. Men åt mindre av allt.

Vad trodde du att det skulle bli för kön?
Jag trodde på pojke men önskade mig en flicka.

Första ultraljudet: Gjordes i vecka 18 men vi blev flyttade till vecka 17. På Karolinska i Solna.

Andra ultraljudet: Gjorde ett tillväxtultraljud på Läkarhuset på Odenplan, kommer inte ihåg datumet.

Behövde du kissa ofta? Ja, inte så jättemycket på dagen men 2-3 gånger på natten beroende på när jag vaknade.

Hur mycket gick du upp i vikt:
ca 10 kg

Var du rädd inför förlossniningen?
Inte så nervös inför själva förlossningen utan mer var jag skulle vara fysiskt när vattnet gick eller värkarna startade.

Nya blöjor

Nu har vi gått över till storlek 3 i blöjor. Hon är nästan stora tjejen nu. De är så sjukt söta de nya blöjorna, på rumpan står det "slow down". Känns sjukt att tänka att vi "snart" kommer att få säga det till henne. Det kommer att gå så fort.

Fotomodell

Idag har vi varit på BVC och på mammagrupp igen. Alla bebisarna har verkligen vuxit, framförallt de mindre barnen. Vi passade på att mäta och väga Matilda idag och nu är stora tjejen 59,5 cm och 5,4 kg, knappt 5,5.

Vi blev även fotade av en fotograf som var där. Kronan fyller 30 år så då skulle han ta foton på barnen där och så ska de visas i ett bildspel i lobbyn sen. Vi blev fotade tre gånger. (stolt mamma)

Det var första gången sen vaccinationen som vi var inne hos Rita och det verkar som att Matilda kommer ihåg det. Hon brukar alltid vara glad när vi är där men idag så började hon gråta och var jätteledsen och arg. Sen var hon kinkig i stort sett hela tiden.

Busfrön

I söndags kom Ylva och Erik på besök tillsammans med Elsa, som inte är så liten längre. Hon är stora tjejen på 2½ år och ska snart bli storesyster.

Matilda tyckte att det var superkul med ett barn till. Hon skrattade när Elsa satt med henne. Och Elsa var så gullig och klappade Matilda på armen och på kinden.

Elsa kallade Matilda för "han" för att hon inte har något hår. Efter ett tag verkade hon förstå att hon var en flicka. Men ändå kallades hon ibland för Valle, dvs. Valdimar som är Sussi och Olis son.
Joanne - Tvåbarnsmamma innan 30

RSS 2.0