Vinterbarn

Glömde säga, just nu är vårt lilla gryn planerat att dyka upp den 30 januari. Det kan komma att ändras åt något håll efter ultraljudet. Men det borde vara ganska bra räknat eftersom jag har haft en regelbunden mens.

Jag hoppas ändå på att det ska komma på Alla hjärtans dag. Det skulle vara något det. Plus att jag lite hoppas att det kommer i februari för då är pappa född. Alla andra i min familj delar månad med någon annan utom just pappa.

Så nästa vinter, håll tummarna, kommer ett litet gryn till världen.

Fullspäckat schema

Nu är jag i vecka 9 och har haft inskrivningen. Sen kommer jag inte träffa min barnmorska mer förrän i oktober. Vi har redan bokat in ett nytt möte då magen ska mätas och blodtryck ska tas.

I september ska jag gå på en mammaträff på MVC där flera blivande mammor i ungefär samma skede i graviditeten ska träffas och få information om graviditeten och förlossning och vad som händer i magen. Den fick inte J följa med på så den ska jag gå på själv.

Någon gång i augusti/september ska vi gå på ultraljud. Det ska bli spännande. Vi ska få en kallelse i posten om när vi kan komma. Då ska vi få se hur många gryn som finns, se om det finns några missbildningar, lyssna på hjärtat och se utvecklingen på organen. Också ska den såklart mätas så de kan räkna ut mer exakt hur gammalt det är. Jag blir nästan lite pirrig bara av att tänka på det. Hoppas bara att vi kommer dit, jag håller tummarna febrilt för att inget ska hända med vårt lilla gryn.

Inskrivning

Igår var vi på inskrivning hos barnmorskan på MVC. Tog ett tag att komma dit. Vi gick in i porten 5 och åkte till 5:e våningen och satt på BVC och väntade. Men tydligen skulle vi ha gått in i porten bredvid och åkt upp till 5:e våningen. Efter ungefär en kvarts väntande frågade vi och kunde gena genom BVC till rätt avdelningen. Nästa gång kommer vi i alla fall att hitta.

Barnmorskan vi blivit tilldelade verkar jättetrevlig, hon heter Åsa och är i 30 års åldern. Hon ställde en massa rutin frågor om sjukdomar i våra familjer och hos oss. Allergier och mediciner som jag tar, hur länge jag tagit p-piller och sånt. Vi fick lite bakläxa på att äta mer grönsaker och fisk så nu får vi ta tag i vår diet. Det är lite jobbigt bara att jag inte kan minnas exakt när jag fick min mens sist. Som tur är har jag en väldigt regelbunden mens men jag kan inte för mitt liv komma ihåg vilket exakta datum den började i april.

Efter frågorna tog lite prover. Jag fick ta blodtryck och sen ett stick i fingret för att se mina blodsocker värden. Allt verkade normalt. Skulle ha lämnat ett urinprov också men det stod ingenstans så jag hade gått innan vi gick hemifrån. Jag ska tillbaka dit och till vårdcentralen och lämna urin- och blodprov. Ska försöka gå i veckan eller i nästa vecka.

Det känns lite konstigt nu, det känns liksom mer verkligt på något sätt. Det är tur för mig att J är lite mer rationell i sitt tänkade. Jag tyckte att hon borde ha tagit prover för att se att det verkligen finns ett gryn därinne, jag hör ju så mycket om att så mycket kan gå fel. Men J tyckte att eftersom jag inte haft mens på två månader var det ett ganska tydligt tecken.

Det är lite typiskt bara att innan jag dit hade jag två frågor jag skulle ställa, men väl där hade jag ingen tanke på det. Och sen efteråt kom jag på det igen. Får gå ut och surfa lite och se om jag kan få svar.

Midsommar spektakel

I fredags firade jag min första midsommar nykter sen barnsben. Det var en annorlunda upplevelse, minst sagt. Dagen påbörjades med flera timmar i bilkö eftersom det inte bara var vi som tänkte lämna stan vid 10 tiden. Som tur var hade jag packat med mig en macka och kunde hålla mig fram tills vi stannade för att äta lite på en mack.

När vi väl kom fram till slut började vi med att sätta upp vårt tält, jag får rysningar bara jag tänker på det. När klockan slog tre stod maten på borden och snapsen hälldes upp. Allt var så gott och alla var så glada. Totalt var vi nitton stycken varav två var nyktra. Egentligen tre ibland sjönk det ner någon liten klunk i hans strupe. Han var båtchaufför för kvällen.

Efter middagen försvann J och T iväg till grannarna för en privat spelning. Sen såg vi inte dem mer på flera timmar. Istället satt vi och njöt i solen och tittade på när de andra badade. Åkte en tur med båten och njöt lite mer. När jag väl skulle hämta tillbaka min kära make blev det med buller och bång. T ramlade från översta trappsteget på grund av ren fylla och J stukade foten och ramlade efter så där låg två idioter på deras gräsmatta. Varav den ena skrämde både ett barn och en valp så de säkert kommer ha bestående men.

Vi tjejer var väldigt sansade i jämförelse med våra män. Vid klockan sex hade alla utom ett två och singelkillarna fått spritförbud. Det är det som är så typiskt med såna här tillställningar. Varför ska de alltid gå ut så hårt i början så de faller pladask mitt i festen?

Som tur var kom de tillbaka något mot kvällen och vi hade lite myspys runt myggljusen innan det var dags för sängen. Jag hade då lyckats övertala J att ta in våra madrasser i huset istället. Vilket var tur eftersom jag frös inomhus iförd min tältmundering. Vet inte hur jag hade klarat det annars.

Ingen tidsgräns

Vi hade en liten tjejfika igår på Kladdkakan i Gamla Stan. Vi satt och pratade en massa om semester och jag drog min lilla vita lögn om urinvägsinfektion och pencillin och att jag inte kommer kunna dricka på midsommar. Som tur var hade S haft det förut så hon var helt med på noterna och vi pratade lite om hur jobbigt det är och beskrev det för A som ännu inte fått testa på det. Lyckost. Även om jag inte har det just nu så vet jag hur det är eftersom jag hade det för bara ett år sedan.

Iaf så fördes diskussionerna in på vår gravida vän J som ska föda om en månad och som ska vara värd för midsommarfesten i år. Då berättade A något hemskt upprörande. Hennes syster hade berättat att under graviditeten löpte hormonerna amok och hon varvade mellan gråt, skratt och ilska. Men överraskningen kom när hon efter att barnet kommit ut fortfarande hade hormonsvängningar. Det tog ett tag innan de gick över så medan hon växlade hormon hela tiden hade hon en liten som skrek och grät samtidigt.

Jag som alltid hört om den där underbara tidsgränsen, det är bara nio månader. Efter nio månader slipper man illamående och hormonsvängningar men tydligen inte! Jag vill reklammera det här, undrar om man kan vända sig till Allmänna Reklammationsnämnden och reklammera en graviditet eller i alla fall ett gravidrykte?!

Lättare att räkna nu

Det är ganska skönt för jag har berättat för en vän här på kontoret som har en son på 1½ och planerar att skaffa en till. Så nu brukar vi prata lite om det här när vi är själva. Jag frågar lite om hur länge hon väntade med att berätta för cheferna, hur hon mådde hur allt är nu och så. Och hon förstår allt eftersom hon gått igenom det här för inte så länge sedan. Känns skönt att ha en allierad.

Vi pratade lite igår och hon frågade vilket vecka jag var i och jag sa att enligt mina amatörsmässiga beräkningar borde den ha blivit till på Kristihimmelsfärd. Sen prata vi lite om att det är ganska enkelt nu när man inte är nykär längre för det är enklare att räkna ut när sånt här händer när man inte har sex varje dag längre. Plus att vi bodde på hotell den helgen så då föll ju andan på lite lättare. Efter att ha varit i spat några timmar försvann alla sex in på sina rum och hälsade att vi ses om några timmar för middag och fördrinkar för nu var det sexytime. Haha.

Verkligheten slår till

Det känns lite som att min honeymoon börjar ta slut. Hittills har jag inte haft några direkta problem men nu börjar min mage trycka på upp mot halsen. Jag har inte kräkts ännu, och kanske inte kommer att göra det heller, men får svallningar av illamående. Ibland så mycket att jag får gå in på toa och andas och vara beredd på att titta ner i stolen men det kommer inte mer än så. Ska bli skönt med semester snart. Dels för att jag inte vill kräkas på jobbet, dels för att få vila lite även om jag inte har så mycket semester planerad och dels för att jag då slipper lite hemlighetsmakeri.

Tänkte att jag skulle vara ganska öppen, och intim, eftersom det just i detta nu enbart är mina två bästa vänner som har tillgång till bloggen. Jag tror att ni klarar det här, vi har varit med om värre. :) En nackdel med denna graviditet är att jag som alltid har haft en sjukt bra matsmältning nu har fått en sämre. Jag blir hungrig fortare och jag tycker inte att jag gör annat än att äta bananer just nu. Men ändå så har min matsmältning direkt blivit långsammare och jag har fått gaser. Jag bara hör och känner hur fantastiskt det låter (och är). Känns pinsamt eftersom vi i samhället inte ska ha kroppsfunktioner eller iaf inte prata om dem.

Bauhaus craving

Just nu kommer jag och risgrynet inte riktigt överens. Jag har haft det för enkelt tyckte den/det och straffar mig nu för minsta lilla. Jag brukar alltid äta en banan när vi är ute och går på morgonen för att jag blir så sjukt hungrig på morgonen men så tänkte jag idag att äh jag är inte så hungrig just nu, jag kan nog skippa det idag. Men det gick inte, jag blev straffad direkt. När jag kom hem var jag så hungrig och så illamående att jag inte kunde äta någon frukost alls. Och så håller vi på lite jag och grynet. Jag äter något gott och den säger NEJ. Jag försöker äta middag den säger NEJ. Jag skippar middag den säger NEJ. Just nu äter jag bara bröd till middag för att jag är totalt osugen på al typ av mat.

Har upptäckt en konstig s.k. craving. J tror att det är en craving men jag tror att det bara handlar om hunger och överlevnad. Men igår när vi var på Bauhaus kände jag lukten av korv när vi gick in och den lukten förföljde mig inne i affären så direkt när vi hade betalat sprang jag dit och beställde en korv. Och den var så god att jag nöjt pratade om den i flera timmar efteråt. Skulle ju bli lite roligt om jag varje dag måste åka till Bauhaus för att köpa mat. Vi som varken är hemmafixare, händiga eller har en trädgård blir stammisar där. Haha.

Ingen skillnad

Igår köpte jag tre nya sportBH:ar. Har haft en på mig hela dagen idag och imorse var det väldigt skönt men nu mot slutet gör de ont igen. Känns verkligen sóm att jag har två rejäla blåmärken.

Bokat upplevelsen

Nu har vi äntligen bokat Live-It upplevelsen. Helst ville jag få massage men det får jag inte numera, tror jag. Jag tror det eftersom de alltid frågor om man är gravid eller förkyld. Istället blir det två stora glamorösa middagar, utan sprit.

Men jag måste erkänna att jag inte är sugen på vin eller liknande längre. Ganska skönt men jag gissar att jag hinner ändra mig på nio månader.

Vatten = gravid?

Igår var det firmafest, sommarkick-off, med ett litet föredrag och sedan grillmiddag. Jag försökte smyga lite med mitt dryckesval. När min chef gjorde Sodastream vatten och drack istället för mousserande vin tog jag också det. Men varje gång någon såg mitt vattenglas kom blicken och och sen den viskande frågan, "är du gravid"? Något som det här har lärt mig är att tänka snabbt och komma på snabba samtalsförändringar. Som när folk frågar så får jag försöka styra in samtalet på något annat. Jag skyllde på att jag var så törsig. Sen skyllde jag på att jag inte är någon vinälskare, hade det funnits öl så. Jag hade en liten lust att berätta för några för att jag vet att de skulle hålla tyst om det och skulle bli glada men som allt annat vill jag vänta.

Det är lite tråkigt att det är så steriotypiskt att så fort en tjej inte dricker alkohol så är hon gravid. Sen att det var sant den här gången är ju en annan fråga. Är jobbigt att man ska behöva försvara sig hela tiden.

Inget illamående, än

Än så länge har jag inte mått illa alls, peppar peppar - ta i trä. Det lite jobbiga är att jag har förlorat några steg i hungerskalan. Jag har inte lika många steg som förut när jag kunde gå från sugen, till mer sugen, till hungrig för att sedan efter ett tag bli så hungrig att jag mår illa. Nu går jag direkt från sugen till så hungrig att jag mår illa. Det är extra jobbigt när jag vaknar mitt i natten eller på morgonen,då är jag så hungrig att jag vill spy direkt.

Det stadiet jag är i just nu skulle jag vilja kalla mans-stadiet. Eftersom jag inte mår dåligt så är det inte så farligt än så länge. Men mina bröst är stöndigt ömma av växtvärk vilket J inte klagar på. Han tittar gillande varje dag jag kommer hem och slänger av mig BHn direkt för att ta bort lite obehag.

Det jobbigaste med att ha ont i brösten är att kramas. Jag kan ju inte säga till den som kramar mig att det gör ont i brösten utan får bara stå ut med det och försöka diskret manövrera undan så jag slipper för mycket tryck mot mina stackars bröst.

Äntligen

Idag kunde jag äntligen ringa. Jag smög undan lite i vårt så kallade konferensrum som egentligen bara är ett museum med glasväggar. Lyckas i alla fall boka in en tid. Så den 29 juni ska jag och J infinna oss på MVC för det första besöket. Det kommer att ta ca 1-1½ timma. Det jag har förstått är att vi ska svara på en massa frågor, typ som att om några släktingar har några sjukdomar som diabetes och blodproppar och sånt.

Känns läskigt och spännande. Då kommer det verkligen bli verklighet när ngon utomstående konfirmerar att det faktiskt finns ett litet risgryn därinne.

Utöka telefontiden!

Jag har tänkt sen i måndags att jag skulle ringa MVC och boka in en tid för det första besöket. Det som ska ske i vecka 10. För oss blir det precis innan semestern. Men det är helt omöjligt för telefontiden är 10-12. Jag tänkte ringa i måndags men då kom min chef in och så har det fortsatt. Det är alltid någon i vägen och jag vill helst inte att mina chefer, deras barn eller mina kollegor ska få reda på det innan det är aktuellt för dem att veta.

Skulle vara så perfekt om telefontiden var från kl 8, för fram till 9 är jag i stort sett ledig men vid 10 är samtliga här. Det är svårt, jag får väl ta en promenad och göra det på gatan. Jobbigt bara att kunna anteckna samtidigt.

Kunde inte hålla mig

Igår träffade jag N på mitt stamfik, Cino. Tog en underbart god chailatte och en foccaccia. Mums!

Vi satt och pratade om allt och ingenting precis som vanligt. En hel del vatten kom upp och jag är glad att jag kan leva genom henne ett tag framöver. Det händer onekligen mer i hennes liv än i mitt. Jag går till jobbet, kommer hem, äter och sover. Jag har inte så mycket tid och ork över i veckorna och framförallt inte nu med J som springer upp var och varannan natt för att kolla på hockey. Det skulle vara helt ok om det inte var för att han väcker mig mitt i nätterna.

I alla fall, jag visste inte om jag skulle berätta men så är hon ju min bästa vän. Men samtidigt en till som får upp förhoppningarna. Men när ämnet kom upp kunde jag inte hålla mig utan berättade att jag var gravid. Det kändes konstigt. Det kändes lite som att jag försökte dämpa hennes entutiasm för att jag inte vågade vara lika entutiastisk själv. Vågar inte ta ut något än, har ju hört att de första tre månaderna är kritiska och jag har knappt en månad i ryggen.

Ett risgryn

Så stort är vårt barn nu ungefär. Enligt våra högst amatörmässiga beräkningar är barnet nu 4 eller 5 veckor gammalt och enligt en sajt är det då ca 4 mm stort.

Helt sjukt, något som är 4 mm stort ska förändra hela mitt liv. Hela vårt liv - för alltid.

Balansgång

Jag vill skrika ut det till världen. Jag vill att alla ska veta. Men samtidigt vill jag inte göra det utifall att något händer, ta i trä. Den enda som vet just nu är min bästa vän. Jag talade ut hos henne redan på vägen hem från jobbet på fredagen och skickade sms direkt när resultatet kom. Det känns skönt att ha en allierad. Har gett J ett frikort att berätta för en vän men han har inte använt det än. Får se om jag ska berätta för N på onsdag eller om jag håller mig.

Jag vill så gärna berätta för våra föräldrar. Mycket för att de har varit med om det här och vet vad som är nästa steg och vad jag kan förvänta mig. Men också för att se den otroliga lyckan som kommer spridas över deras ansiktet. Men nu har vi planerat att berätta för hans föräldrar på semestern och vi berättar för mina någon helg i samband med det. Får se om bror också får veta det då. Hade gärna sagt något till honom först. Han var den första i familjen som fick veta något om förlovningen men han är en stor sladdertacka. Han kan inte hålla stora hemligheter som just det - hemligheter. Istället är det alltid någon som måste få veta och det sprids sen ganska snabbt.

Abstinens

I lördags vaknade jag, första dagen som gravid. Lagade en kalasfrukost till J innan jag själv började göra mig i ordning. Var en lite konstig känsla när han kom och pussade mig hejdå och samtidigt la handen på min mage och sa hejdå till den med.

På dagen var det möhippa som gällde. Jag hade redan gjort upp ett alibi för varför jag inte kunde dricka. Jag sa att jag gick på penicillin för urinvägsinfektion. Det var många gånger under dagen och kvällen som jag fick höra penicillin sägas lite ironiskt med luftcitattecken. Det var svårt att stå emot, egentligen ville jag vara skrika ut det. Men samtidigt vill jag vänta. Det är en svår balans gång. Framförallt ville jag berätta det då för att två i sällskapet har barn och en annan ska föda om en månad. Jag har så många frågor och funderingar som jag vill ställa men som jag inte kan utan att avslöja mig själv.

Var stolt över mig själv. Jag tvekade med champagneglaset i min hand och tänkte att jag kunde bara smutta på det. Men istället gav jag bort det och tog upp mig päroncider istället. Jag och den gravid kvinnan festade till det på Mariekex och cider medan de andra hinkade champagne.

Det var positivt

Jag har anat det här ett tag nu i och med att min mens dels var sen men också för att mina bröst har gjort ont längre än vad de vanligtvis brukar. Så i torsdags köpte jag ett graviditetstest men vågade inte göra det. Dels för att J inte var hemma och dels för att jag inte visste hur han skulle reagera. När han väl kom hem tog jag upp det och vi pratade lite om det.

I fredags när jag kom hem efter jobbet gick jag direkt in på toaletten och gjorde testet medan J lagade mat ute i köket. Jag satte mobilen på ringning efter fem minuter och vankade sedan runt i köket. Fick stoppa J ofta när han ville gå in och titta. När telefonen ringde gick vi gemensamt in och läste instruktionerna en gång till innan vi såg efter. Och mycket riktigt fanns där två streck - Vi ska ha barn. Båda var märkbart skakade och jag var även lite sur över att jag inte fick ett sista glas vin. Och nu får jag inget mer på ett år.

Det är en konstig känsla där rädsla blandas med glädje. Men det är så svårt att föreställa sig att om mindre än ett år kommer en person till finnas i mitt liv.

Joanne - Tvåbarnsmamma innan 30

RSS 2.0