A whisper on my pillow

Igår började J prata lite med magen, efter att jag tjatat lite. Vill ju att vår lilla ska känna igen hans röst sen när den kommer ut så jag tycker att han ska prata och sjunga för den lilla. Det är en konstig känsla och gör det så verkligt på ett helt annat plan.

Han drar upp tröjan och lägger munnen mot magen och pratar. Vet inte om den lilla uppskattar megafonen eller om det behövs för att höras. Antar att det visar sig om den sparkar pappas haka eller inte.

Liten kickboxare

Fram tills nu har den lilla krabaten varit lugn och sansad men nu har han/hon börjat att slåss. Får mig några kängor ibland och den har nu även upptäckt knytnävarna. Är en konstig känsla att bli slagen inifrån av den här lilla krabaten. Det gör inte ont och är inte direkt obehagligt. Känns mer som ett hårt hjärtslag fast helt orytmiskt. Det var så jag beskrev det för Johan när han skulle känna första gången så nu känner han de små sparkarna tydligt. Men den sover fortfarande väldigt mycket, jag hoppas och håller tummarna för att den fortsätter i den takten även utanför.

Nu vill jag att den lilla ska komma ut så jag får lära känna henne/honom. Är nyfiken på att se vilken personlighet som döljer sig därinne.

Barnvagnsdjungeln

Idag åkte vi till Babyproffsen och Babyland och kollade på bilbarnsstolar och barnvagnar. Kände mig lite smått förvirrad av alla olika modeller och man kände sig helt dum med sina frågor. Men till slut lyckades vi komma ner till ett märke. Vi har valt Brio Happy men kan inte bestämma oss mellan Harmony och Classic och om vi ska ha en hård eller mjuk sits.

Valde ut en bilbarnsstol också som vi ska tillbaka och köpa sen. Blir också en Brio.

Släktträff

Idag har vi haft släktsammandrabbning. Hela Annas och våran släkt träffades för första gången idag på inflyttnings-/födelsedagsfika.

Det verkade gå bra, vi vid ungdomsbordet hade roligt. Lite för roligt om vi frågar Annas farmor. Hon kom och klagade på ljudnivån. Jag skyller på Lasse och syskonen.

Gravidförsäkring

Nu är vår lilla familj försäkrad. Efter att ha kollat på Konsumentverket och jämfört de olika alternativen bestämde vi oss för Folksams utökade gravidförsäkring. Den kostar 1 050 kr och försäkrar mig och den lilla. Fick höra på MVC att man måste ha en försäkring vid förlossningen annars kan det bli problem att få en barnförsäkring. Tydligen är de väldigt kinkiga med vad som står i protokollen även om det är något som är helt normalt.

Veta eller inte veta

Jag har alltid sagt att jag inte vill veta könet utan ha det som en morot eller vad man ska kalla det. Och att uppleva den gamla tiden när det inte fanns dagens teknik. Plus att jag inte vill veta att jag ska få en flicka bara för att de inte kan se att det är en pojke och riskera att sedan få en pojke när vi inrett hela rummet rosa. Hörde om en som råkat ut för det och det låter inte optimalt.

Nu håller jag på att förlora min allierade man till den andra sidan, vetarna, och jag vet inte längre hur länge jag kommer att kunna hålla mig om jag inte får hans stöd. Det är ju bekvämt med att veta, så att man kan planera namn, kläder och inredning men också för att få mer riktade presenter. Men vill jag eller vill jag inte det vet jag inte själv. Får se hur det blir på nästa ultraljud, då kanske jag frågar...

Nu vet alla, tror jag

Vi åkte över till mormor och morfar i helgen och tog en fika med dem. De har hållit sig på landet hela sommaren så vi har inte setts sen i juni så det blev en del att ta igen först innan vi berättade för dem att de skulle få ett barnbarnsbarn. Glädjen var total och chocken likaså tror jag.

Nu tror jag nog att alla vet, har inte sagt till varenda släkting och vän men antar att djungeltrumman och word-of-mouth har spridit sig vid det här laget. Nu vet i alla fall de närmaste och viktigaste släktingarna och vännerna om det.

Första festen på länge

I lördags var vi på en hemmafest hos bror och sambon Anna i deras nya fina hus. Var väldigt mycket folk där och väldigt många av Andys gamla vänner kom dit. Hade väldigt roligt trots att jag inte alls hängde med i folks svängar ibland och drack så mycket vatten att jag trodde jag skulle drunkna inombords.

Vid tre lyckades jag äntligen få in min kära make i bilen och köra oss hemåt. När vi skulle lägga oss fick jag tokont i magen som knip eller kramp. Fick lite ångest över att det var sammandragningar men har inget att jämföra med så vet ju inte ens om det var det. Till slut somnade jag och vaknade igen vid klockan 10 och åt frukost och la mig i soffan för att låta Johan sova vidare. Jag var en levande zombie resten av dagen och kände mig så bakis av trötthet. Sov en stund och vilade hela dagen, fick ett oprovocerat gråtanfall och vilade lite till.

Tog mig till slut upp tillräckligt länge för att gå rakt över gatan till vallokalen. Hade inte riktigt alla hästar i hagen när vi stod där och skulle rösta. Jag hade visst glömt att ta de gula lapparna till riksdagsvalet och lyckades slicka igen ett tomt kuvert. Men till slut blev det rätt och bra och jag belönade mig själv med en kort promenad i solen innan soffan kallade igen.

Under valvakan fick jag ont i magen igen och satte mig med värmedynan en stund innan jag gick och la mig och sov en utmattad sömn.

Namnförslag

Igår satte jag mig med ett block, en penna och en kalender och försökte komma fram till bra namn. Det blev en lång lista med både pojk- och flicknamn. Mitt enda krav på namn är att det ska finnas med i kalendern så att barnet får en namnsdag.

Efter att jag gjort listan bad jag Johan välja tre favoriter och jag valde tre och några av dem överlappade. Så just nu har vi Felicia, Vilhelm och Malte som namnförslag. Jag försöker förgäves få honom att acceptera Manfred men det går inte så bra.

Sömnbrist

Inatt vaknade jag av att mitt lår somnade. Bara mitt lår. Det var en sjukt konstig känsla. Det var precis som när en fot sover fast att det bara var på framsidan av låret. Var helt stumt att gå på benet och försökte förgäves få igång blodcirkulationen. Sen kom ångesten. Jag fick för mig att jag kanske fått en blodpropp i benet och började nojja över det och om jag skulle klara mig genom natten. Kommer ihåg många avsnitt med House MD med blodproppar.

Kunde inte sova en blund till efter det här vilket innebar att jag låg vaken från ungefär kl. 3 på natten tills när klockan ringde vid sex. Nu är jag en livslevande zombie. Men mitt ben är i alla fall vaket igen.

Första sparken

Igår när jag låg i sängen och inväntade sömnen kom den första sparken. Den kändes inte inifrån men lyckades ha handen precis på rätt ställe. En väldigt konstig känsla.. Det var ungefär som att bli petat genom skinnet. Försökte få Johan att känna också och han sa att han gjorde det, och jag hoppas det för hans egen skull.

När jag bytte sida sen bytte även bebisen sida och då kändes två sparkar inifrån. Låg vaken ett bra tag efteråt och kände efter innan jag lyckades somna.

Babybox

Jag älskar gratis grejjer!

Anmälde mig till Liberoklubben förut och då skulle man få "smakprov" på blöjor och en väska vid förlossningen och sen ett startpaket för UP'n'Go blöjor. Idag hittade jag Babyboxen med blöjprover, lite information och en blöjhink. Ska hämta den samtidigt som vi kollar på vagn och bilbarnstol sen.

Gratis är det bästa!

Vecka 19

Nu är jag ungefär i vecka 19 vilket innebär:

Barnet är ungefär 13-15 cm långt och väger 280 gram. Och min bebis har nu börjat få sin riktiga tänder på plats bakom mjölktänderna.

Pappa lämnade Lennart Nilssons bok Ett barn blir till som vi tittade lite i. Bilderna är lite läskiga tycker jag. Barnet ser ut som en blandning mellan en äcklig insekt och en fisk.

Mammamöte

I måndags var jag på ett mammamöte för förstföderskor runt v. 20. Det var en som var mer långt gången men annars var alla andra i ungefär samma stadie. Det var en barnmorska som informerade om vad som händer i kroppen och med bebisen och vad man ska tänka på. Hon gick igenom vanliga "symptom" och frågade lite om hur många som t.ex. har känt bebisen sparka och sånt. Det var väldigt många som hade full koll på sin mage och visste var moderkakan var. Jag har ingen aning. Det sa säkert hon som gjorde ultraljudet men jag hörde inte riktigt då.

Jag var lite besviken eftersom jag var minst där, magmässigt. Men nu syns den i alla fall. Träffade Helena igår som inte sett mig på ett tag och hon tyckte att det syntes även med jackan på.

De berättade även att bebisen håller samma rytm som i magen i två månader. Och hittills känns min bebis inte alls och enligt ultraljudet var den en liten cool bebis med händerna bakom huvudet som låg och rörde sig. Jag hoppas och håller tummarna för en lugn bebis som Hugo. Han är min drömbebis.

Sportoholic

Jag har precis kommit på att min man är en sportoholic. Satt häromdagen och åt frukost med morgontv i bakgrunden och de pratade om hur kul det är med att champions league ska börja. Jag jublade lite sarkastiskt men inte Johan han sken.

En kväll satt vi och väntade på att klockan skulle gå och han bad mig slå om till SVT1. Jag frågade varför flera gånger innan jag fick svaret "det är Tv-pucken" "jag vill bara se vilka som är i final". Så jag slog över och såg att det var Stockholm och Småland och bytte igen varpå jag fick höra "kan vi inte kolla de sista två minutrarna". På Tv-pucken...

Min man är beroende av NHL. Och även fast NHL säsongen har tagit sommarlov och ingen spelar något sitter han ändå på deras hemsida och tittar på klipp på träningspass och jag vet inte vad. För att inte tala om det hela fantasy NHL som han håller på med.

Vad har jag gett mig in på?

Nintendo maraton

Igår satt Johan hela dagen och pillade på sitt CV. Under tiden passade jag på att göra veckostädningen och slog mig sen ner i barnrummet och spelade lite Nintendo. Det var tanken i alla fall men till slut satt vi där tillsammans och klarade alla världar på Mario 3. På slutet var jag så trött på spelet som aldrig ville ta slut och har en Nintendo tumme. Det är nog värre än SMS tumme..

Förrådsrensning

På IKEA köpte vi en massa genomskinliga packlådor som vi ska använda i förrådet för att förvara kläder och skor bland annat. Så idag tog vi tag i det. Efter att först ha fått rensa ut allt i förrådet och sen gå igenom det har vi nu fått en riktigt bra ordning därinne. Vi har fått en gång! :)

Det som rensades ut åkte vi med till tippen. Blev en hel bil full med saker som vi verkligen inte behöver mer. Nu fick färgen vi använde i gamla lägenheten komma till en sista vila.

Att inreda barnrum

Igår var vi på IKEA och för första gången stannade vi på barnavdelningen. Kollade lite på spjälsängar för att se hur de ser ut i verkligheten. Vi har börjat inreda det som ska bli barnrummet nu och har gått med måttbandet och mätt hur vi ska få in allt. Nu tror jag att vi (läs: jag) lyckats komma underfund med det.

Vi fick överta den gamla soffan från landet så nu står den därinne, en tvåsits soffa som är precis lagom för mig att ligga i. Vi ställde in vår gamla Tv-bänk där tillsammans med den gamla hederliga tjocktv:n. Just nu är det ett TV-spelsrum. Jag tog dit mitt gamla Nintendo 8-bitars och ställde in vårt PS2 så vi man kan spela/kolla på DVD därinne. Tanken är att om man inte kan somna när krabaten sover kan man sitta därinne och spela eller kolla på film och ha den lille nära till hands.

Nu har vi mätt och kommit fram till att en spjälsäng går in på tvären bredvid soffan och att vi även får in en byrå mittemot. Vi ska åka tillbaka till IKEA runt november och kolla igen. Men det är skönt att veta att vi får in allt vi vill ha, utom ett skötbord men det får vara i badrummet.

Mammakläder

Nu har jag beställt mina första mammakläder. Jag beställde magbälte från HM som ska täcka glipan som blir mellan tröjan och byxan när magen växer. Just nu var magen för liten för att använda det men snart så. Jag längtar, har märkt att alla tröjor har en tendens att smita uppåt nu och lämna magen bar.

Köpte även en stor tjocktröja som visade sig vara större än jag trodde. I nulägen är den också väldigt lång så den kommer nog bli perfekt i vinter. Den lämnar mycket plats för magen att växa. Det tycker vi om.

Nytt datum

Vi hade räknat fel på en vecka, vet inte hur eftersom jag är extremt punktlig, men vi var i vecka 17 och inte i 18 som vi trodde. Det innebär att vårt nya förlossningsdatum är 7 februari.

Kan kanske bli alla hjärtans dag i alla fall.

Ultraljud

I torsdags var vi på ultraljudet. Det var tur att det stod en vägbeskrivning på kallelsen för det var inte direkt lätt att hitta dit. Men till slut kom vi fram till rätt avdelning och kunde anmäla oss.

Väl inne blev var jag väldigt nervös. Det märktes tydligen för hon som gjorde undersökningen påpekade ofta att jag såg spänd ut och skulle slappna av. Jag var rädd för att det antingen inte skulle finnas något därinne eller att det skulle finnas någon men att denna någon inte längre levde.

Jag blev verkligen lättad när ett litet barn dök upp på skärmen och att det rörde på sig. Var en så konstig känsla att se vårt barn. Det sprattlade runt men det kändes ingenting hos mig. Hon kollade igenom hela barnet och räknade tår och fingrar och allt såg bra ut. Det var lite läskigt att de kunde se igenom barnet, hon följde hela ryggraden innifrån och kollade på hur hjärtat pumpade blodet in och ut. Också fick vi lyssna på hjärtat som slog.

Nu sitter en bild på kylen och jag har en bild på skrivbordet på jobbet av vår lilla krabat. Det är lite konstigt att se bilden på han/hon/den/det. Vi frågade aldrig om könet. Jag har haft ångest i att bestämma om jag tyckte att vi skulle ta reda på det eller inte. Men till slut blev det inte. Får se om jag ångrar mig sen.På den översta bilden går det att se en liten näsa och vad som ser ut som ett leende..

Joanne - Tvåbarnsmamma innan 30

RSS 2.0