Önskelista

Jag har kommit på vad jag önskar mig till min födelsedag om två månader. Är ute i god tid haha. Jag önskar mig prenumeration på Elle mat och vin och Mama, och Photoshop. Jag hade Photoshop Elements på den stationära datorn så jag ska börja med att kolla om det finns en skiva med den eller om det var förinstallerat. Om det finns kvar kanske det går att uppdatera den, det var ju trots allt typ sex år jag började använda datorn.

Finbesök

Idag kommer farmor och farfar på besök. Farmor har inte sett Matilda sen hon var en vecka. Får se om hon känner igen henne nu när hon blivit stor. När hon var här låg Matilda mest och sov och var inte riktigt med i matchen. Nu har hon börjat svara lite med leenden, "skrattar" för sig själv och hon kan nästan hålla upp huvudet själv. Farfar fuskade och var här själv och gosade, men även det var ett tag sen. Han kommer nog också bli lite förvånad.

Glömsk

Idag tappade jag bort min telefon i lägenheten. Jag kollade överallt, till och med i kylen. Till slut kom jag på att jag kunde maila Johan och be honom att ringa den. Tur att jag hade vibration på.

Hittade den till slut under en hög med kläder. Tur att den inte hamnat i tvättmaskinen. Haha.

Stormvarning

Det blåser storm ute. När det blåser motvind är det svårt att gå framåt. Det är tråkigt att jag måste täcka för vagnen när det är så fint väder. Men med den här vinden i ansiktet skulle Matilda aldrig kunna komma till ro.

Så idag skippar vi promenaden med vagnen och tar bilen istället. Funderar på att åka till Solna centrum och kolla i lite affärer om hon går med på det.

Ödet är emot oss

Jag och Lina flyttade träffen från igår till idag för att Hugo skulle få springa av sig på öppna förskolan igår. Men så vaknade jag idag med ett sms i telefonen att Lina fått tandvärk och hade en akut tandläkartid. Helt sjukt att det här typ är fjärde gången vi bokar om och ställer in.

Längd

Jag läste en uträkning för hur lång Matilda kan bli när jag letade efter när hennes ögonfärg bestäms. Enligt den uträkningen kommer vår lilla tjej att bli 170-171 cm.

Man skulle ta min längd (160cm) + Johans längd minus 8 % (177,56cm) delat med två plus 2 cm. Vet inte om den uträkningen stämmer, får ta reda på mina föräldrars längder och se om min överensstämmer men det tror jag inte eftersom de båda är längre än mig.

Zzzz

Nu har Matilda sovit bättre i några dagar, peppar peppar så kanske det håller i sig. Igår sov hon själv fram till kl. 12 och somnade om efter att ha ätit och sov ytterligare fyrtio minuter.

Hon var kinkig igår kväll men kom till ro efter en stund i famnen och gick med på att läggas i spjälsängen. Så jag och Johan hann med att mysa lite innan hon fick ett vredesutbrott och Johan hade inte tålamod att börja om utan gick ut istället. När mitt skift började la jag henne i spjälsängen och fick hjälpa henne att somna om några gånger men hon låg däri till klockan sex. Och somnade om efter matning och sov till klockan nio.

Nu har hon sovit sen klockan elva, så nästan tre timmar. Så stolt över henne. Men det är ju lite tråkigt för mig för jag vågar inte störa henne utan låter henne sova tills hon vaknar så vi kommer inte utanför dörren. Men det får det vara vårt mot att hon kommer tillbaka till nolläge och kanske kan sova längre stunden på natten. Hoppas!!

Lekdag

Imorgon ska vi förhoppningsvis träffa Lina och Hugo. Vi har pratat om det i flera veckor men sjukdom kom ivägen och sen försvann det ut i sanden. Ska bli så kul att se Hugo igen. Har inte sett honom sen babyshowern i november så det har hänt en hel del sen dess.

Morbror berättade att han försökte få en kram av Hugo men istället för en kram fick han en piruett. Haha så urgulligt.

Dagens Matilda

Idag har Matilda fått vara på skötbordet i sitt rum och där har vi satt upp hennes mobil. Hon har varit hel fascinerad av Mumin. Stinky är mest intressant och därefter kommer Sniff.

Här är dagens outfit som hon fått av sin gammelmormor och gammelmorfar i namnsdags present.





Klänning, tajts och strumpor från Lindex. Vit långärmad body från Ellos.

Muffins

Gulliga Marie kom förbi och hälsade på oss idag. Imorgon åker hon tillbaka till Bryssel och vem vet när vi ses igen. Tråkigt. Hon är så gullig, hon är i Sverige i fyra dagar och bakar haha. Så hon tog med sig muffins till mig. Chokladmuffins med chokladfrosting och vit choklad inuti. Finns det bättre muffins än så?! Mumma.

 

El Toro

Igår bjöd mormor och morfar in hela familjen till tapas kväll på El Toro. Oj vad gott det var, nu var det ett tag sen vi åt där så nu var det riktigt gott igen. Jag ääälskar deras vitlöksbröd.

Vi var där redan vid klockan fyra när de öppnade dels för att vi hoppades på att Matilda skulle vara lugn då och dels för att slippa trängas med en massa folk när vi hade vagnen med oss.

   
Pappa                                Anna, morfar och mamma


Mormor och morbror

Matilda var en liten ängel. Hon sa inte ett knyst och lyckades somna om själv varje gång hon började vakna. Vilket inte mormor, morfar och morbror och moster var så glada över. Moster Anna var framme och petade lite men hon vaknade inte.


Trött liten Matilda

Hemma sen var det en annan femma. Hon blev jättekinkig och grät och skrek. Vi försökte med mat och sömn och mys men inget var bra. Hon sov bara en timma tillsammans med pappsen men sen när hon kom in till mig sov hon duktigt i fyra timmar. Hon vaknade till lite ibland men öppnade aldrig ögonen.

Barnvakt

I helgen har mormor och morfar varit barnvakt åt Matilda. Först satt de några timmar i fredagskväll medan vi var på överraskningsfest för Ted. Jag stannade fram till klockan åtta och åkte sen hem och bytte av dem. Nu fick de lite mer förståelse för hur vi har det med vår envisa lilla dotter. De försökte lägga henne men gav upp efter en timme och satt med henne i famnen istället.

I lördags kom de över och hämtade henne på morgonen och körde hem henne till sig. Sen åkte vi dit och tog en fika och hämtade henne. Medan hon var borta fick vi en stunds sömn tillsammans i sängen och sen städade vi lägenheten lite och vek lakan som legat och väntat på oss i flera veckor. Så skönt att få lite ordning igen.

Hon hade det bra där borta och fick leka i sitt nya babygym vilket var jättekul. Hon låg och pratade med leksakerna och viftade med händerna. De var ute och gick promenader i Spånga och visade upp henne på gatan. Rasmus accepterar henne mer och mer och bryr sig knappt om henne efter ett tag. Hoppas Rosie blir likadan sen, vill inte att hon ska bli stressad och må dåligt när Matilda skriker eller viftar eftersom det kommer att hända - ofta. Och sen i höst kommer hon bli jagad av en krypande liten krabat.

Åtta veckor!

Nu har vår lilla prinsessa blivit hela två månader. Det har gått så himla fort. Nu har lillan blivit så stor att hon börjat växa ur kläder. Hon har vuxit ur sin söta fårpyjamas. Den är så bedårande söt. Får kolla på HM om den kanske finns kvar så kan vi köpa den i en större storlek.

Mitt "läkarbesök"

Jag fick godkänt av min barnmorska, eller som hon kallar det så är jag som gjord för att föda barn. De få stygnen har läkt fint och mina blodvärden och blodtryck är bra. Jag ska fortsätta med knipövningarna, som jag alltid glömmer bort, men hon trodde att det skulle lösa sig med muskelbiten också och tyckte att det gått så kort tid. Måste komma ihåg de där övningarna. Bassning på mig.

Nu fick jag minipiller, Cerazette, av henne för de går inte över så mycket i bröstmjölken. Får testa och se vad jag tycker. Jag har hört olika saker om minipiller. Helena hade väldiga problem med sina medan andra har haft helt prickfritt. Hoppas på det senare. Det har ju varit det riktigt positiva med graviditeten - att slippa mens.

Läkarbesöket

Nu har vi varit hemma ett tag och maten står på spisen i väntan på pappsen. Idag blir det spagetti bolognese, men den blev inte exakt som sist. Mer tomat den här gången.

Matilda har sovit hela dagen fram tills dess att vi var tvugna att göra oss iordning, dvs amma och byta blöja. Hon grät när jag la ner henne i vagnen men tystnade när vi gick ut ur porten och sov tills vi kom fram. Då fanns det så mycket annat spännande att titta på. Hon kräktes en hel del på mig i väntrummet och sen var hon en ängel under hela tiden de undersökte henne. Först gick vi in till vår barnmorska Rita och tog längd och vikt och pratade allmänt om henne. Sen vidare in till läkaren som kollade samma sak som på BB, dvs lyssna på hjärta och lungor, kolla synen, reflexer och allmänt med hennes kropp.

Allt såg tipp topp ut och hon ökar lavinartat i vikt. Hennes kurva går spikrakt uppåt och är nu uppe på medelvikt. Nu vägen lillan hela 4,4 kg och är 54 cm lång!! Stora tjejen.

De kunde inte hjälpa till med sömnen. Vi ska fortsätta med laktosfritt och se om det hjälper och testa att låta henne ligga på en kudde på rygg så hon inte ligger helt platt. Annars bara hoppas att hon växer i sin kropp och kommer till ro i sig själv. Jag köpte hem Minifom igen och så ska vi testa att ge henne det och vara laktosfri och se om magen lugnar ner sig. Testar det tills nästa besök om två veckor och kör en utvärdering då om inte förr.

Läkarbesök

Nu ska vi göra oss iordning och ge oss iväg till BVC. Där ska lillan få träffa en barnläkare för rutinkontroll.

Jag hoppas att han/hon ska kunna ge lite klarhet i varför hon inte kan sova och komma till ro. Hon vägrar fortfarande att sova på dagarna om hon inte får sova på mage och knappt då heller. Hon borde däcka av ren utmattning snart. Stackarn är så övertrött hela tiden nu, hon visar alla tecken. Hon jäspar hela tiden, gnuggar sig i ögonen, är kinkig och grinig och ögonen är ihåliga och glansiga. Tycker så synd om henne.

Namnsdag

Idag har lilla skruttan namnsdag. Grattis Matilda!

Och tack för alla namnsdags presenter.

Sovproblem

Matilda tycker inte om att sova på rygg - hon hatar det. Dessutom blir hon aldrig trött utan hon blir bara övertrött. Hon vill inte sova själv på dagarna utan man får jobba länge för att få henne att somna och hon kan soman i famnen och ligga på rygg sen i max 30 min. Men läggs hon på mage kan hon sova upp till 4 timmar. Men då måste hon vara under konstant uppsikt. Är så rädd för PSD.

Om hon inte ändrar sitt sömnbeteende kanske vi måste investera i ett andningslarm. Problemet med de är att det inte går att samsova, då måste hon ligga i sin egen säng. Vilket är tanken men nu när hon är övertrött är hon så ledsen och närhetskrävande.

Vi försöker skapa en sovrutin för henne som ska fungera i längden. Vi försökte först med bad men hon ogillar det just nu och blev bara uppe i varv. Istället försöker vi med att sänka ljuset och ljudet en timma innan, sen ny blöja och pyjamas och mat. Efter det lite gos och en sång och i säng. Vi försöker så gott det går nu så kanske det sitter tills när hon blir gammal nog att förstå det.

Laktosfritt - del 2

Nu har jag varit laktosfri i en hel vecka - med undantag för middagen igår. Vet inte om det blivit så mycket bättre. Hon har knappt några magknip längre, i alla fall inte som hon hade förut när hon låg dubbelvikt och vat helt röd i ansiktet. Men hon har fortfarande lite magknip där hon spänner ut sig som en pinne och trycker på som att hon vill prutta men det kommer ingenting.

Det har inte hjälp med hennes insomningsproblem dock. Hon blir aldrig "trött" så man kan lägga henne på dagarna. Hon har stooora ögon och vill inte missa någonting men sitter samtidigt och jäspar. Hon kan somna i famnen men så fort man lägger henne på rygg för att sova blir hon arg och börjar gnälla. Läggs hon på mage är den 70% chans att hon somnar själv direkt. Men det vågar jag inte göra om jag inte sitter bredvid hela tiden.

Vi ska börja försöka lägga henne på mage och låta henne somna under uppsikt och sedan vända henne till rygg. Försökte det imorse med bra resultat men efter 5-10 min blev hon gnällig och ville inte vara på rygg i sängen.



I helgen bakade jag laktosfria chokladbiskvier. De blev supergoda och lockar hela tiden.. Mums

Familjemiddag

Igår var vi på familjemiddag hos morbror och moster. Båda familljerna var där och som vanligt blev det mycket skratt, konstiga samtalsämnen och god mat. Andreas grillade fläskfilé utomhus och oj vad gott det blev. Till det potatisgratäng, sallad och Lohmanders bea. Mums. Efteråt blev det såklart kladdkaka, Annas specialitet. Jag erkänner mig slagen på den fronten.

Matilda somnade som vanligt i bilen på vägen dit och vi hoppades att hon skulle sova en stund i bilstolen även inomhus men morbror och mormor tyckte annat. Hon var så trött lilla snuttan att hon var kinkig och grät nästan hela tiden. Mormor fick henne att somna en gång i vagnen och en gång i famnen annat än det var hon vaken hela tiden och hoppade från famn till famn.

Återbesök

Nu ska vi iväg till MVC för att träffa Åsa för återbesök.

Jag hoppas att jag inte får underkänt för återhämtningen. Jag glömmer hela tiden bort att göra knipövningarna men försöker göra dem så snart jag kommer på det.

Håll tummarna.

Bebisdispens

Nu ska jag gå ut och fika med tjejerna utan Matilda för första gången. Johan ska sitta barnvakt och få lite egen mystid med henne. Jag hoppas att det kommer gå bra för dem.

Ska bli lite skönt att vara själv och kanske slippa tänka på bajsblöjor för en timma, även om jag antagligen kommer sitta och vänta på att telefonen ska ringa hela tiden.

Laktosfritt

Jag ska testa att ta bort mejeriprodukter och "synligt" laktos i en vecka och se om det gör Matildas magknip bättre. Vi ska till barnläkaren nästa måndag så då kan vi se om det har blivit bättre tills dess.

Jag hoppas hoppas hoppas att det inte är laktos som ger henne magknip för jag vill kunna äta choklad! Igår var vi iväg till affären och köpte hem laktosfritt smör, mjölk och matlagningsgrädde. Jag tänkte att jag börjar med att utesluta det "synliga" laktoset, dvs. mjölk, smör, choklad och sånt. Om det ger resultat får vi väl testa att ta bort allt inklusive skummjölkpulver och sånt.

Jag hoppas att hon inte ärver min laktosintolerans. Jag tyckte det var jobbigt att inte få äta samma mat som de andra barnen i skolan och jag hatade att dricka kalcium och ta lactrase. Så vi håller alla tummarna.

Dop

Nu har jag bokat tid för Matildas dop.

Det blir lördag den 14 maj i Duvbo kyrka. Jag hade velat ha det i Sundbybergs kyrka eftersom det var där vi vigdes men den renoveras. Typiskt. Det kommer att vara flera barn som döps samtidigt.

Jag glömde fråga hur det var med platser i kyrkan och lokal för fika så jag får väl ringa igen eller vänta in prästens samtal. Jag hoppas att vi kan få med både släkt och vänner. Sen får vi se med lokal för fika, i värsta fall får vi ha det ståendes hemma hos oss.

Lite bilder från kyrkan.


Källa


Källa

Barnvagnsmarsch

Idag är det barnvagnsmarsch mot mödradödlighet på Norrmalmstorg klockan 12.

Jag hade tänkt att vi skulle delta men det blev inte så idag. Vi (läs jag) tog sovmorgon och vi gick upp vid halv elva så då blir det väldigt tajt.

Det är synd för jag var inställd på att komma ut i det soliga vädret och träffa andra mammor. Nästa år ska vi kanske vara med då, eller så får pappa ställa upp.


Källa: Mama.nu

Babyproffs

I helgen var gammelfarmor o gammelfarfar på besök. Matilda var inte riktigt på sitt bästa humör. Hon var övertrött och hade magknip som vanligt vilket gjorde att hon var lite gnällig.

Farfar tog henne i knät och hon blev tyst. Han är fenomenal på att få barn tysta och att få dem att somna. Jag somnade alltid på hans mage när jag var liten.

Det var lite roligt i lördags. Mormor tog henne för att jag skulle få äta men då blev hon hysteriskt ledsen. Morbror och mormor stod och försökte få henne tyst och att sova. Då ropar farfar från köket "kom med henne" och efter en minut på hans mage var hon knäpptyst och sov.

Magiskt.

Stor tjej

Nu har vår lilla tjej kommit över 4 kilostrecket.

Ny sovplats

Idag hittade jag en ny sovplats till henne. Jag försökte lägga henne i spjälsängen som vanligt men hon ville inte somna in. Istället somnade hon direkt på skötbordet, eller snarare på torktumlaren. Jag tvättade idag och var tvungen att torktumla för att få pyjamas torra till ikväll. Hon sov gott där på.



Besök

Idag kom Anna och hennes farmor på besök. Anna har sportlov nu så de kom hit en stund på eftermiddagen och fikade. Matilda var lite ledsen i stort sett hela tiden. Hon hade lite magknip och var sjukt övertrött men kunde inte somna.



Innan på dagen gjorde vi lite ärenden nere på stan. Vi löste in checken från Försäkringskassan och shoppade lite kläder på Åhlens. Vi skulle ha köpt en almenacka där men de var slut. Sen gick vi bort till Ica Maxi för att köpa blöjor etc. Där fanns en almenacka så den fick åka med hem. Vi har en hemma någonstans men det är försvunnen.

Ingen favorit

Jag städade lägenheten igår medan hon sov lunch. Så nu passade jag på att bada henne i handfatet medan det är rent.

Att bada var ingen favorit. Hon grät när jag satte henne i vattnet och hela tiden däri. Sen blev hon nöjd och glad när hon kom upp och torkades av. Nu har hon fått torra, varma kläder och sitter och halvsover i babysittern.

Dålig dag

Igår hade lilla gumman en dålig dag. Hon skrek den mesta tiden och blev inte lugn av någonting. Jag bytte blöjan och matade om vartannat men ingenting gjorde henne nöjd.

Johan kom hem sent igår för att han var borta med jobbet. Då sov hon så sött i min famn men vägrade lägga sig i vaggan. Så han fick sitta med henne skrikandes i famnen. När jag fick henne vid elva blev hon lugn efter att fått mat. Vid fyra fick hon ett vredesutbrott och somnade sedan mot min mage så jag fick sova med henne där.

Joanne - Tvåbarnsmamma innan 30

RSS 2.0